(FOTO I VIDEO)  "NS dnevnik uživo" na desetom protestu "1 od 5 miliona" u Novom Sadu

(FOTO I VIDEO) "NS dnevnik uživo" na desetom protestu "1 od 5 miliona" u Novom Sadu

Deseti po redu skup nezadovoljnih građana Novog Sada počeo je u 18 časova na Pozorišnom trgu.

Kao i prethodnih nedelja, studenti Univerziteta u Novom Sadu i danas su došli organizovano iz studentskog grada gde su se skupili u 17 sati.

Okupljenim sugrađanima kojih je bilo nešto preko hiljadu, ispred SNP-a su se obratili glumac Milorad Kapor i novinar Srđan Škoro. 



Kapor je pozdravio okupljene, naglasio da je ovo građanski protest, rekao da on sam piše svoje govore i pozdravio "dušebrižnike sa društvenih mreža". Uz negodovanje na pomen izjava gradonačelnika Vučevića od pre neki dan, on je rekao da "Vučić krši zakon jer održava konferenciju za medije u prostorijama svoje stranke, saopštava rezultate izbore, upotrebljava policiju u borbi protiv svojih političkh protivnika...". Pitao je Vučevića: "Koji narod treba da brani državu od koga?"

- Među građanima u Beogradu su bili oni koji su želeli istinu, hteli su da saznaju ko je ubio Olivera Ivanovića, ko je rušio državu, zašto na televiziji Hepi nema dečijeg programa, tu su bili ljudi željini pravde koji su poverovali Vučiću da će se pohapsiti svi koji su činili grehe u prošlosti i hteli su da pitaju zasto su ti ljudi, umesto u zatvoru, u foteljama...Ti građani su hteli da pitaju zašto se ne hapse tajkuni..Umetnici su bili da pitaju ko preti smrću Nikoli Koji, zašto se čereči Šušljik po tabloidima...Ja sam bio u nedelju tamo i hteo sam da pitam zasto nikad nije utvrđen tačan broj stradalih u NATO bombardovanju – rekao je Milorad Kapor.

- Vaš predsednik, njegov politički otac i još jedna stranka sa kojom ste na vlasti su krivi za građanski rat na ovom području, vi gradonačelniče prvi treba da zapalite sveće i da zamolite za oproštaj...I samo nemojte da tvrdite da ste "istrgnuti iz konteksta" – završio je Kapor svoj emotivni govor.



Srđan Škoro je pozdravio "probuđeni narod" i rekao da je pre 20 godina, "dok su građani brojali mrtve, avioni su rušili, a Vučić prebrojavao kvadrate svog stana". O autonomiji Vojvodine, novinar je rekao: "Autonomija Vojvodine je Vojvodina bez Čanka, bez Maje Gojković, bez Rističevića...Moramo da ih se oslobodimo".

- Neću da Kurta vlada dok se mi pogađamo da li će doći Murta. Svi su protesti i građanski i politički a ovaj protest protiv Vučica je svenarodni, ovo je buna naroda protiv savremnih dahija. Ključni su dani, 13. aprila Novi Sad – u Beograd, ceo. Nema razilaženja dok ne postignemo cilj. Svi moramo da stanemo i da kažemo: "Dosta! Vučiću, tvoje vreme je isteklo, pakuj se!". Živeo slobodni Novi Sad, živela slobodna Vojvodina, živela slobodna Srbija! – uzviknuo je Škoro na kraju svog govora. 



Oko 18.30 građani su krenuli u protestnu šetnju Bulevarom Mihajla Pupina do Varadinskog mosta, pa preko Keja žrtava racije do Ulice Maksima Gorkog i zgrade Radio-televizije Vojvodine gde je održan "NS DNEVNIK UŽIVO!" 

 


Novinar Igor Mihaljević, jedan od nestranačkih predstavnika Saveta protesta, objasnio je razloge višemesečnih okupljanja i bio voditelj prvog "NS dnevnika uživo" u kome je razgovarao sa Borislavom Novakovićem, Brajanom Brkovićem, Lazarom Runjaninom i sa Vladimirom Vavom Jovanovićem. Mihaljević je sve govornike zamolio da prokomentarišu presudu haškog suda kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor.



Pred kraj "NS dnevnika uživo", došlo je do manjeg incidenta u kom je jedan od prisutnih demonstranata, nezadovoljan time što je spominjan Radovan Karadžić, krenuo ka voditeljima ali ga je obezbeđenje udaljilo.

Oceni vest:
13
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Boba

    pre 1852 dana i 21 sat

    Saka jada. Kapor , Skoro ? Cisti Vojvodjani. Bu-aha-ha-ha.

    Oceni komentar:
    4
    1