Od 1. juna veći broj građana moći će da ostvari pravo na povlastice za struju

Od 1. juna veći broj građana moći će da ostvari pravo na povlastice za struju

Od sledećeg meseca više građana moglo bi da dobije povlastice za struju.

Na snagu stupa novi pravilnik po kojem se granica za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca povećava za neke kategorije i do 600 dinara. Od početka godine popuste na struju koristilo je oko 75.000 građana, saznaje RTS.

Do 250 kilovata struje besplatno dobijaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečjeg dodatka direktno, bez podnošenja zahteva.

Nadležne gradske i opštinske službe spiskove korisnika dostavljaju Ministarstvu energetike i na osnovu njih EPS umanjuje račune.

Pravo na olakšice imaju i drugi građani, ali moraju da podnesu zahtev. Da li će povlastice ostvariti zavisi od prihoda i broja članova domaćinstva, ali se od 1. juna šansa uvećava.

Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.848,60 dinara, sa dva i tri člana do 21.619,25 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 28.385,45 dinara, sa šest i više članova do 35.696,30 dinara.

Većina lokalnih samouprava konačno je građane oslobodila bar troška podnošenja zahteva.

Povlastice na besplatnih do 75 kubnih metra gasa mesečno, mogu da se ostvare od oktobra do aprila. Tu pogodnost koristi malo građana, protekle grejne sezone tek 52 domaćinstva, javlja RTS.

Oceni vest:
18
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Sladjana

    pre 1417 dana i 10 sati

    Moj otac i majka nemaju nikakva primanja i skoro su socijalno ugrozeni dali bi imalli neki popust za srtruju oni zive u N.Pazar.

    Oceni komentar:
    8
    17
  • Igor stojanovic

    pre 1416 dana i 20 sati

    Neradi vec 10 godina zivim u pozarevcu vodimse na biro rada vec 5 godina pritom sam dijabeticar i nemaju posla za mene kazumi da sam trazim posao snalazimse kako znam kako bih smanjio dug od 40000 hiljada molim za pomoc

    Oceni komentar:
    3
    9
  • Zivojin Pantic

    pre 1383 dana i 5 sati

    Korisnicima decjeg dodatka i socijalne pomoci savetujem da predaju i dalje zahtev za popust na energente, da im se nebi dogodilo kao sa automatskim produzavanjem resenja za decje dodatke u vreme vanrednog stanja koja nisu ni produzena, pa su korisnici ostali bez svojih primanja zbog neazurnosi opstinskih uprava i nepostovanja preporuka vlade Srbije.

    Oceni komentar:
    3
    8
  • Slobodan radu

    pre 1227 dana i 11 sati

    Ja Nema opšte struju u kucu jel ima pravo da nekako vučem struju jel 16 godina nema struje u kući što nisu plaćali jasam tako kupim kucu bez struje a živim sa ženom i 6 dece ako ima neko paravo da vučem struju

    Oceni komentar:
    3
    1
  • Marinko

    pre 1227 dana i 9 sati

    Ja sam osoba sa invlitetom 80%i nisam mogo ostvariti

    Oceni komentar:
    0
    1
  • Violeta

    pre 1227 dana i 8 sati

    Dali moze i ako sam postanarka samohrana majka dboje dece da se umanji elektricna energija

    Oceni komentar:
    2
    4
  • Boba

    pre 1227 dana i 3 sata

    Ko da zovi sa ovim parama mesec dana ,sram vas bilo,sestoclana porodica sa 35 hiljade...u normal in drzavama svako maloletno dete ima deciji dodatak,a ne agencije I akcize I na ovo malo plata sto ljudi primaju...

    Oceni komentar:
    1
    1
  • Danijela

    pre 1227 dana i 3 minuta

    Ja imam dete sa posebnim potrebama moje dete ima mišicnu distrofiju dali mi imamo popust za struju

    Oceni komentar:
    2
    2
  • Slavica Drobnjak

    pre 1222 dana i 10 sati

    Primalac solijalne pomoci

    Oceni komentar:
    1
    1
  • Klara Levai

    pre 1180 dana i 14 sati

    Mi zivimo U Padej od socijanog I decijig dodatka nezaposleni smo Imamo 5 dece od njih mi idu 4 u skolu dali mi imamo popust za elektricnu energiju

    Oceni komentar:
    0
    1