ANALIZA: Srbija evropski lider – ali u zagađenosti vazduha

ANALIZA: Srbija evropski lider – ali u zagađenosti vazduha

Stanovnici gradova Srbije godinama se žale na kvalitet vazduha, a godišnje od posledica zagađenosti vazduha umre oko 10.000 građana naše zemlje, navodi se u analizi "Srbija – Evropski lider, ali u zagađenosti vazduha", čiju je izradu, u saradnji sa portalom EWB, podržala Platforma za opštedruštveni dijalog o sprovođenju ciljeva održivog razvoja.

Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se svake godine 22. aprila u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, navodi u saopštenju Platforme.

Agenda 2030 Ujedinjenih nacija, čiju promociju i primenu u Srbiji podržava projekat Švajcarske i Nemačke razvojne saradnje "Reforma javnih finansija – Agenda 2030", sadrži 17 ciljeva održivog razvoja, među kojima su i cilj 7. Pristupačnost energije iz čistih izvora i cilj 13. Hitna akcija protiv klimatskih promena i njenih posledica, navodi se u saopštenju.

– Pred Srbijom su u pogledu realizacije ovih ciljeva veliki izazovi. Prema podacima iznetim u prvom Dobrovoljnom nacionalnom izveštaju o sprovođenju Agende 2030 iz 2019. godine, čiju je izradu Platforma takođe podržala, u ukupnoj potrošnji energije u Srbiji u 2018, energija koja se proizvodi iz obnovljivih izvora činila je samo 23 odsto, dok ostale evropske zemlje dostižu mnogo veće procente – rekao je projektni menadžer Platforme "Održivi razvoj za sve" Bogdan Gavanski.

U istom izveštaju nalaze se i ohrabrujući podaci, dodaje Gavanski, da je u okviru planiranih promena u Srbiji, 2014. godine osnovan Budžetski fond za energetsku efikasnost i da su zahvaljujući podsticajnim merama uvedenim 2010. godine do 2018. izgrađena 222 objekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

– Neželjene promene je još moguće sprečiti uz političku volju, primenu niza tehnoloških ograničenja i programa prilagođenih izmenjenim klimatskim uslovima. Zato želimo da u okviru aktivnosti Platforme "Održivi razvoj za sve" u dijalog na tu temu uključimo sve društvene aktere – rekao je Gavanski.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Liderujemo

    pre 1071 dan i 20 sati

    Takođe je lider u skrivanju svih vrsta podataka od svojih građana.
    Zatim je i lider u cenzuri javnog govora.

    Oceni komentar:
    1
    3
  • Goca

    pre 1070 dana i 5 sati

    Nismo deca, vec umemo da razmisljamo i gledamo oko sebe. Klimatske promene i globalno zagrevanje su nastali samo zbog dejstva geoinzenjeringa. Nisu znali kako drugacije da preuzmu kontrolu nad stanovnistvom planete i to prvo priremaju kobajagi globalnim zagrevanjem i klimatskim promenama, da bi oni koji zele kontrolu sproveli veliki reset nakon cega nema vise slobode, kao sto nas pripremaju sada. Uzivajte u zivotu dok jos mozete. Ko mi ne veruje nek procita zvanicni dokument “The Nemeth Report” sa interneta. Nadam se da znate sta je geoinzenjering, to je upravljanje vremenskim prilikama, tako da pada sneg kad mu vreme nije, ili nema sunca danima, ili ima puno mracnih oblaka sa raznoraznim gasovima pa se ljudi guse. Nemojte da preuzimate krivicu na sebe. Ali, nemojte ni da zagadjujete ili preterujete u drugim stvarima.

    Oceni komentar:
    0
    0