4u1: Fenomen Vučić iz Dražinog, Lekićevog, Škorovog i Teofilovog ugla

4u1: Fenomen Vučić iz Dražinog, Lekićevog, Škorovog i Teofilovog ugla

U prepunoj Fabrici novosadskog SKC-a, u okviru tribine „3 u 1“, sinoć su predstavljene knjige Dragoljuba Draže Petrovića „Žvaka u pepeljari“, Slaviše Lekića „Svaka čast Vučiću“ i Srđana Škora „Vučić i cenzura“. Očekivano, glavni „junak“, kako pomenutih knjiga, tako i sinoćnog događaja u Fabrici, je premijer Srbije Aleksandar Vučić, čovek u kome, kako je rekao moderator tribine Teofil Pančić, „ima nečega depresivno-nedo…….“, čovek koji „ima neprolaznu fascinaciju samim sobom“.

 

 

U knjizi „Svaka čast Vučiću“, a prema rečima autora Slaviše Lekića, sabrane su Vučićeve izjave, od momenta kada je, 1993. godine, stupio na političku scenu.

 

 

- Ja sam se lažno potpisao kao autor ove knjige, pravi autor je Aleksandar Vučić, a ja sam samo dao adekvatne naslove. Da podsetim čoveka ko je on bio i šta je sve bio, ali i da podsetim sve nas i da nas upozorim na ono što nas čeka – rekao je Lekić, osvrnuvši se ukratko i na Vučićevu navijačku prošlost, uz opasku da je reč o „huliganu koji nije uspeo da bude vođa navijača“, a koji danas „maltretira celu zemlju“.

 

 

- Ne vidim nikakvu razliku između Miloševića i Vučića, osim u mehanizmima vladanja. Samo što je ovaj drugi naivniji, i samim tim opasniji – zaključio je Lekić.

 

 

Srđan Škoro, autor knjige „Vučić i cenzura“, na početku svog izlaganja se zahvalio publici „na hrabrosti“, budući da je, kako je rekao, „danas hrabrost čak i doći na promociju knjige u kojoj se pominje Aleksandar Vučić“. Škoro se prisetio i dana kada ga je Ratko Dmitrović, glavni urednik Večernjih novosti, smenio sa mesta šefa deska, uz obrazloženje da „ne zna da radi svoj posao“, i to neposredno nakon gostovanja u jutarnjem programu RTS-a u kome je Škoro kritikovao Vučića i njegove saradnike.

 

 

- Situacija u kojoj živimo je zastrašujuća, a bojim se da dolazi vreme koje je još strašnije – rekao je Škoro, te, odgovarajući na pitanje kada će prestati da piše o Vučiću, dodao: „O gospodinu s naslovne strane neću napisati ni slova, kada ode. Ja ću svoje obećanje ispuniti. Ostalo je na njemu.“

 

 

Dragoljub Draža Petrović, autor dugogodišnje kolumne „Žvaka u pepeljari“, po kojoj je naslovljena i njegova knjiga, u svom maniru je rekao da je Vučić njegova „omiljena muza“, te da će i na sledećim izborima glasati za njega, kako bi zadržao i eventualno proširio broj svojih kolumni koje trenutno piše za nekoliko ovdašnjih medija.

 

PROBLEM I IZDAVAČ I DISTRIBUCIJA: Osim knjige Draže Petrovića, koja je objavljena u „Službenom glasniku“, druge dve sinoć promovisane knjige objavljene su u izdanju samih autora. Kako je rečeno prilikom sinoćnog predstavljanja, za ovakve knjige ne samo da je problem naći izdavača, već je veliki problem obezbediti i distribuciju.

- Vlasnik „Lagune“ odmah mi je rekao da sumnja da će moju knjigu pustiti u prodaju, jer, ako mu niko ne polupa izloge, dovoljno je da mu pošalju inspekciju. Dakle, niko mu nije unapred zabranio ni pretio, to je bila njegova odluka. Isto je bilo i u „Delfima“. Uspeo sam samo u „Vulkanu“ i „Cepteru“, i to su danas jedine dve knjižare u Beogradu gde se moja knjiga može kupiti. I te dve knjižare zbog toga nemaju nikakvih problema – rekao je Slaviša Lekić.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan