5 razloga zašto đumbir morate imati u svakodnevnoj ishrani

5 razloga zašto đumbir morate imati u svakodnevnoj ishrani

Tatjana Popović, autorka programa ’5 dana detoks’ podelila je sa čitaocima zašto je đumbir namirnica koju morate imati u svojoj kuhinji i svakodnevnoj ishrani. Ovo su prednosti konzumiranja đumbira:

  1. Pomaže kod problema sa varenjem

Konzumiranjem đumbira se ubrzava rad creva, pa je naročito preporučljiv za konzumiraje kod ljudi koji imaju probleme sa varenjem. Samo 1,2 grama đumbira u prahu pre obroka ubrzava pražnjenje creva za 50 posto. Uzmite četvrtinu kašičice đumbira u prahu, sipajte u jednu šolju od dva decilitra i prelijte ključalom vodom. Sačekajte da se ohladi, a potom popijte.

  1. Značajno umanjuje menstrualne bolove

Jedan od tradicionalnih upotreba đumbira je za ublažavanje bolova, uključujući menstrualne bolove. U jednoj studiji, 150 žena je uzimalo po jedan gram đumbira u prahu dnevno, tokom prva tri dana mesečnog ciklusa, gde je dokazano da je đumbir efikasno ublažio bol kod većine i delovao je poput leka.

  1. Smanjuje nivo holesterola

Visok nivo LDL lipoproteina („loš“ holesterol) povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Hrana koju jedete može imati snažan uticaj na nivo LDL-a. U studiji koja je trajala 45 dana, 85 pojedinaca sa visokim holesterolom, uzimalo je tri grama đumbira u prahu dnevno, što je prouzrokovalo značajno smanjenje holesterola kod većine ispitanika.

  1. Đumbir sadrži supstancu koja je značajna za prevenciju raka

Ekstrakt đumbira je proučavan kao alternativni tretman za više oblika raka. Svojstva protiv kancera pripisuju se gingerolu, supstanci koja se nalazi u velikim količinama u sirovom đumbiru. Ovaj delotvorni koren izuzetno je efikasan u borbi protiv raka pankreasa, dojke i jajnika.

  1. Poboljšava funkciju mozga i štiti protiv Alchajmerove bolesti

Stres i hronične inflamacije mogu ubrzati proces starenja. Redovnim konzumiranjem đumbira poboljšava se vreme reakcije i memorija. Takođe, istraživanja pokazuju da đumbir štiti od oštećenja mozga povezanih sa starenjem.

Izvor: Bizlife.rs

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan