52 vikenda u Novom Sadu: Izlet na Trg galerija – Galerija Matice srpske (FOTO)

52 vikenda u Novom Sadu: Izlet na Trg galerija – Galerija Matice srpske (FOTO)

Za obilazak Galerije Matice srpske potrebno je izdvojiti zamašno vreme jer ćete se susresti sa eksponatima koji reprezentuju srpsku nacionalnu umetnost od 16. do 21. veka. I koji god segment ove vredne postavke da izaberete za prvi i svaki sledeći obilazak biće to susret sa izvanrednim dostignućima srpske umetnosti, autentičnim česticama evropske umetnosti odgovarajućeg doba.

Posetioci koji u Novom Sadu kratko borave i nemaju vremena za posetu fruškogorskim manastirima obilazak mogu započeti od najstarijih dela u kolekciji Galerije – ikona iz 16. i 17. veka. Među ovim ikonama, koje spadaju u nasleđe postvizantijske tradicije, po lepoti se izdvaja ona na kojoj je predstava Blagovesti.


Tu su i ikonostas u stilu visokog baroka Mitropolijsko-patrijaršijske kapele na horu Saborne crkve u Sremskim Karlovcima i kopije zidnih slika manastira Krušedol kao najreprezentativniji primeri nacionalne umetnosti novijeg doba.Postavke Galerije možete obići krećući se putem kojim se kretalo srpsko slikarstvo ranog, visokog i kasnog baroka zatim neoklasicizma, bidermajera, romantizma, istoricizma, realizma, simbolizma, modernizma...


Bilo da izaberete deo postavke ili da pređete čitav ponuđeni put, biće to putovanje u središte onog napora kojim je intelektualna i umetnička elita jednog malog naroda izborila sopstveno mesto unutar evropske umetnosti modernog doba.

 

Tekst: Gordana Stojaković
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada (Dragan Kurucić, Aleksandar Milutinović)

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan