52 vikenda u Novom Sadu: Ponešto o Kapeli mira (FOTO)

52 vikenda u Novom Sadu: Ponešto o Kapeli mira (FOTO)

Kapela mira je mesto od izuzetnog značaja, budući da je događaj o kom svedoči – potpisivanje Karlovačkog mira (1699) – uneo ime Sremskih Karlovaca u sve svetske istorije novog veka. 

Građevina u kojoj je potpisan Karlovački mir je srušena posle 1710. i na njenom mestu je, u znak zahvalnosti Bogorodici za veliki uspeh Austrije na bojnom i diplomatskom polju,  sazidana katolička Kapela Gospe od Mira.To je razlog što se tu i danas obeležavaju veliki Bogorodični praznici. Kapela mira je podignuta u obliku velikog turskog šatora, pa se često kaže da je njena arhitektura orijentalna. Naknadno sazidan zvonik, na kome se nalazi sat, promenio je prvobitni oblik građevine.

 

Savremena građevina, kao i prvobitna, poseduje četiri ulaza, ali unutrašnjost je sasvim uređena za potrebe kapele. Tu su oltar, orgulje i sedišta za vernike. Kuriozitet je da je istočni ulaz, na koji je ušla delegacija Osmanskog carstva, zazidan, a na njegovom mestu je izgrađen mali oltar.


Oko kapele je niz grobova među kojima je i onaj mletačkog poslanika koga je smrt zatekla u vreme potpisivanja Karlovačkog mira. Njegov grob označava ploča od ljubičastog mermera na kojoj je utisnuta godina smrti – 1699.


Tekst:
Gordana Stojaković
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada (Dragan Kurucić)

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandar

  pre 1327 dana i 7 minuta

  Zasto pise da su vrata na koja su usli predstavnici tadasnjeg osmanlijskog carstva zazidana (kao poruka da ne zelimo da se ikad vise vrate na ove prostore) a ne pise da su pri obnovi ovog spomenika Turci dali ogroman novac i trazili da se njihova vrata ponovo otvore sto je i ucinjeno...e Srbijo banano,sve bi ucinili za pare

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Budućnost će sve pokazati

  pre 1326 dana i 20 sati

  Svakako će tursko-iranska vojska sa artiljerijom doći do Oficirca.
  Ali, Dunav nikad prećí neće. Sami ćemo rušiti mostove.

  Oceni komentar:
  0
  3