52 vikenda u Novom Sadu: Ponešto o palatama i kućama u Sremskim Karlovcima

52 vikenda u Novom Sadu: Ponešto o palatama i kućama u Sremskim Karlovcima

U širem prostoru oko Trga Branka Radičevića materijalizovani stoje dokazi  razvoja srpskog građanskog društva od 17. do 20. veka.

Mnogi će se zato zapitati o istoriji karlovačkih privatnih kuća očigledne lepote i značaja. Jedna u nizu kuća na glavnom trgu je i ona u kojoj je živeo i umro arhitekta Vladimir Nikolić, graditelj mnogih zdanja u Sremskim Karlovcima, širom Vojvodine, čak i u Budimu i Vukovaru. Izgrađena 1772. u obliku slova "L", kuća i danas osvaja baroknom lepotom. Nedaleko od glavnog trga nalazi se kuća Dimitrija Anastasijevića Sabova, sazidana 1790, a danas prepoznatljiva po rokoko fasadi sa mnoštvom dekorativnih elemenata.Po lepoti i značaju izdvaja se i kuća porodice Štraser u kojoj je osnovana najstarija apoteku u Vojvodini. Apoteka, u kojoj je sačuvan enterijer iz sredine 19. veka izrađen u Veneciji, do Drugog svetskog rata se zvala "Kod zlatnog orla". Kuće porodica Matić, Ćirić, Simeonović-Čokić, kao i ona Ljudevita Auera u kojoj je stanovao Branko Radičević pripadaju nizu značajnih karlovačkih objekata. Pavle M. Štraser
ostavio je podatke o tome kako su u 19. veku živeli bećari, siromašni putnici namernici i sezonski radnici. Do zgrade današnjeg Zavičajnog muzeja postojala je kuća koja se zvala "herberg", gde se jeftino moglo kupiti pecivo i mesne prerađevine, a u velikoj sobi i prespavati na slami prostrtoj po podu za svega jednu krajcaru. Korisnici "herberga" su subotom po podne, a nekad i nedeljom, dok ne počne služba u crkvama, morali da počiste sve varoške ulice.
 

Tekst: Gordana Stojaković
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada (Aleksandar Milutinović)

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan