52 vikenda u Novom Sadu: Stražilovo i Brankov grob (FOTO i VIDEO)

52 vikenda u Novom Sadu: Stražilovo i Brankov grob (FOTO i VIDEO)

Za beg iz grada i svakodnevice ne morate ići daleko. Na samo četiri kilometra od Sremskih Karlovaca i 16 km od Novog Sada u okviru NP "Fruška gora" nalazi se popularno izletište Stražilovo.

Na proplanku u podnožju Stražilova, na obali Ešikovačkog (Stražilovačkog) potoka dočekaće vas najpre spomenik – skulptura čuvenog srpskog romantičarskog pesnika Branka Radičevića sa lirom u ruci, rad vajara Jovana Soldatovića. Tu je i Restoran "Čardak", brvnara sa velikom terasom, gde možete okusiti gastronomske specijalitete.


Do mesta gde večno počiva Branko Radičević, na brdu visokom 295 metara, čeka vas kratak i ne toliko zahtevan uspon širokom stazom serpentinama, koja vodi kroz šumu. Na putu do vrha brega idealna mesta za kratke pauze su informativne table sa stihovima Brankovih pesama i podacima o biljnim vrstama Fruškogorja.


Spomenik Branku Radičeviću, piramidalnog oblika, visok šest metara, čine tri stepenika i obelisk. Treći stepenik je sastavljen od osam kamenih kocki donetim sa raznih planina: Avale, Plješivice, Velebita, Kleka, Dinare, Lovćena, Vršačkih planina i Fruške gore u znak ljubavi sprskog naroda prema ovom pesniku.


U blizini su i Planinarski dom "Stražilovo" koji gostima nudi smeštaj, iznajmljivanje bicikala, korišćenje veštačke stene, a uz prethodnu najavu mogu organizovati tim bildinge i seminare, usluge pešačkih i biciklističkih vodiča, šumski bioskop i brojne druge sadržaje.


Za ljubitelje smeštaja pod verdim nebom u blizini je i Eko kamp "Fruška gora", koji je pored kampovanja pogodan za organizovanje događaja i tim bildinga.


Tekst:
Miloš Dunjić
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada (Aleksandar Milutinović)

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • novosađan

  pre 5 dana i 20 sati

  Sve šta je nabrojano za čari planinarskog doma "Stražilovo"je tako. Dodao bih i odličnu muziku koja se pušta na tom mestu. Imate osećaj da se izvodi uživo, i da je muzičar tu i ako se diskretno okrenete spaziće te ga.

  Oceni komentar:
  0
  4