52 vikenda u Novom Sadu: Ustanova za izradu tapiserija "Atelje 61" (FOTO)

52 vikenda u Novom Sadu: Ustanova za izradu tapiserija "Atelje 61" (FOTO)

"Atelje 61", osnovan 1961. godine kao Ustanova za izradu tapiserija, predstavlja jedinstvenu instituciju kulture u odnosu na sve muzeološke i galerijske ustanove na prostoru Zapadnog Balkana i jedinu kompleksnog tipa u Srbiji sa vlastitom produkcijom (radioničkim delom, galerijom, muzeološkom zbirkom). Jedna je od svega pet sličnih institucija kulture u Evropi.

Osnivači "Ateljea 61" su dizajnerka tekstila Etelka Tobolka i znameniti srpski slikar, tapiserista i mozaičar Boško Petrović uz podršku grada Novog Sada, koji je "Atelje 61" proglasio za ustanovu kulture od posebnog društvenog značaja.


Tokom 60 godina duge istorije "Ateljea 61", u saradnji sa preko 300 umetnika, otkano je oko 900 tapiserija. "Atelje 61" tako poseduje Nacionalnu zbirku tapiserija koja se smatra jednom od najobimnijih zbirki u ovoj oblasti.


Posetioci Petrovaradinske tvrđave mogu obići ustanovu "Atelje 61", prisustvovati procesu stvaranja tapiserija, pogledati deo Nacionalne zbirke tapiserija Srbije, svakog radnog dana od 9 do 14 časova.

Kontakt za najavu grupnih poseta:

Telefon: 021/643 1519

I-mejl:


Tekst:
Teodora Ž. Janković, Ustanova za izradu tapiserija "Atelje 61"
Fotografije: Turistička organizacija Grada Novog Sada (Dragan Kurucić)

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan