Advokati obustavljaju rad na jedan dan, ugroženo pravično suđenje

Advokati obustavljaju rad na jedan dan, ugroženo pravično suđenje

Advokatska komora Srbije saopštila je da će u ponedeljak, 5. jula, organizovati jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Autentičnim tumačenjima se krše, Ustavom RS i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zajemčena ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost građana. Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi se aktivirao princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka − navodi se u saopštenju, a prenosi N1.

Kako su objasnili, tokom obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, neće pristupati pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici. Dodali su i da neće pristupati pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom određivanja pritvora.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Konsterniran

  pre 637 dana i 1 sat

  Čudno. Neobično.
  Jer, mislio sam da sva pravila svemira i red u kosmosu uspostavlja sadašnja vlast.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Misir bazaar

  pre 636 dana i 23 sata

  Odlično. Mogu i na duze, da se odmorimo od njihovih žalbi, podnesaka, tuzbi..

  Oceni komentar:
  4
  1
 • Iznogud

  pre 636 dana i 17 sati

  Možda je tačno a možda i nije....I advokati su mutni...čast izuzetcima,naravno...

  Oceni komentar:
  1
  0