Aikido majstori iz cele Evrope uskoro u Novom Sadu

Aikido majstori iz cele Evrope uskoro u Novom Sadu

U organizaciji novosadskog Aikido centra Aldebaran, a u saradnji sa švajcarskim klubom Dođo Nešatel, u Novom Sadu će 11. i 12. maja biti održan međunarodni aikido seminar.

Na predavanjima i prezentacijama, koje će se održati u prostorijama Nindžucu kluba Satori u Jevrejskoj 22, očekuje se poseta poznavaoca ove japanske veštine iz cele Evrope.

Seminar će voditi Novosađanin Milan Pejović majstor aikidoa 5 DAN, i Švajcarac Erik Graf majstor aikidoa 5 DAN i poznavalac japanske joge. Aikido se svrstava u japanske borilačke veštine. Međutim, kako Pejović objašnjava, i sam osnivač aikidoa, veliki majstor Morihej Uješiba (1883-1969) je govorio da je aikido put ljubavi, saradnje među narodima, sjedinjavanja sa univerzumom, i zapravo  put razumevanja samoga sebe.


- Naziv aikido je sastavljen od tri japanska znaka, i to "ai" što znači sklad, "ki" je energija, a "do" znači put (u smislu ličnog kontinuiranog razvoja). Kao što vidimo nigde se ne spominje borba, fizički sukob, ne potencira se borilački aspekt. Kada kontrolišemo sebe, svoju energiju i svoje reakcije, onda je veoma lako kontrolisati bilo kojeg napadača. To je shvatio i osnivač Ki aikidoa
Koiči Tohej, koji je osmislio fizičke testove kroz koje svako može da nauči kako da kontroliše sopstvenu energiju i da je primeni u životu i u tehnikama – kaže Milan Pejović. 

- U Aikido centru  Aldebaran se kreće od testova "ki" energije, gde se može videti scena da nekoliko odraslih ljudi gura, a ne može pomeriti dete koje stoji i kontroliše energiju. Rade se i testovi fokusiranja pažnje, aktivne relaksacije, uvodi u tehnike, tehnike telom i rekvizitima, tehnike odbrane od više napadača, meditacije, vežbe disanja i još mnogo toga – objašnjava sagovornik portala Mojnovisad.com.


Osnivač i izvršni direktor centra  Aldebaran
Milan Pejović se aikidoom bavi od 1993. godine. Potpukovnik je policije i  kroz realne životne situacije je proveravao funkcionalnost "ki" energije i ispravnog mentalnog stava, naročito u policijskom poslu na terenu, kada se nalazio oči u oči sa opasnim kriminalcima. Svoje znanje prenosi i na sinove koji aktivno treniraju aikido sa kijem i pravi su primer ispravnog mentalnog stava, dobrog ponašanja i kreativnog razmišljanja.

Drugi predavač na seminaru biće Švajcarac Erik Graf, majstor aikidoa 5 DAN i stručnjak za  japansku jogu. Erik je veliki poznavalac tradicionalnog aikidoa, godinama posećuje Japan i vežba u centralnom Dođou aikidoa gde trenira sa najvećim svetskim majstorima ove veštine. Sa suprugom Sonjom, koja je poreklom iz Novog Sada, u švajcarskom gradu Nešatelu drže istoimeni klub, koji je jedan od najvećih u toj maloj evropskoj državi.


Seminar u Novom Sadu će biti simbioza tradicionalnih tehnika aikidoa sa tehnikama i testovima sa “ki” energijom, a radiće se i meditacije kao i vežbe disanja.

Podaci u vezi seminara: Predavanja i prezentacije će u subotu 11. maja trajati od 10 do 12 i od 15 do 17.15 sati, a u nedelju 12. maja od 10 do 12.30. Kotizacija je 25 evra u dinarskoj protivrednosti, a postoji mogućnost učešća i plaćanja za jedan dan.  Zainteresovani se mogu prijaviti preko sajta www.dojo-ne.ch, ili preko Fejsbuk profila Aikido centra Aldebaran.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan