Aikido majstori iz cele Evrope uskoro u Novom Sadu

Aikido majstori iz cele Evrope uskoro u Novom Sadu

U organizaciji novosadskog Aikido centra Aldebaran, a u saradnji sa švajcarskim klubom Dođo Nešatel, u Novom Sadu će 11. i 12. maja biti održan međunarodni aikido seminar.

Na predavanjima i prezentacijama, koje će se održati u prostorijama Nindžucu kluba Satori u Jevrejskoj 22, očekuje se poseta poznavaoca ove japanske veštine iz cele Evrope.

Seminar će voditi Novosađanin Milan Pejović majstor aikidoa 5 DAN, i Švajcarac Erik Graf majstor aikidoa 5 DAN i poznavalac japanske joge. Aikido se svrstava u japanske borilačke veštine. Međutim, kako Pejović objašnjava, i sam osnivač aikidoa, veliki majstor Morihej Uješiba (1883-1969) je govorio da je aikido put ljubavi, saradnje među narodima, sjedinjavanja sa univerzumom, i zapravo  put razumevanja samoga sebe.


- Naziv aikido je sastavljen od tri japanska znaka, i to "ai" što znači sklad, "ki" je energija, a "do" znači put (u smislu ličnog kontinuiranog razvoja). Kao što vidimo nigde se ne spominje borba, fizički sukob, ne potencira se borilački aspekt. Kada kontrolišemo sebe, svoju energiju i svoje reakcije, onda je veoma lako kontrolisati bilo kojeg napadača. To je shvatio i osnivač Ki aikidoa
Koiči Tohej, koji je osmislio fizičke testove kroz koje svako može da nauči kako da kontroliše sopstvenu energiju i da je primeni u životu i u tehnikama – kaže Milan Pejović. 

- U Aikido centru  Aldebaran se kreće od testova "ki" energije, gde se može videti scena da nekoliko odraslih ljudi gura, a ne može pomeriti dete koje stoji i kontroliše energiju. Rade se i testovi fokusiranja pažnje, aktivne relaksacije, uvodi u tehnike, tehnike telom i rekvizitima, tehnike odbrane od više napadača, meditacije, vežbe disanja i još mnogo toga – objašnjava sagovornik portala Mojnovisad.com.


Osnivač i izvršni direktor centra  Aldebaran
Milan Pejović se aikidoom bavi od 1993. godine. Potpukovnik je policije i  kroz realne životne situacije je proveravao funkcionalnost "ki" energije i ispravnog mentalnog stava, naročito u policijskom poslu na terenu, kada se nalazio oči u oči sa opasnim kriminalcima. Svoje znanje prenosi i na sinove koji aktivno treniraju aikido sa kijem i pravi su primer ispravnog mentalnog stava, dobrog ponašanja i kreativnog razmišljanja.

Drugi predavač na seminaru biće Švajcarac Erik Graf, majstor aikidoa 5 DAN i stručnjak za  japansku jogu. Erik je veliki poznavalac tradicionalnog aikidoa, godinama posećuje Japan i vežba u centralnom Dođou aikidoa gde trenira sa najvećim svetskim majstorima ove veštine. Sa suprugom Sonjom, koja je poreklom iz Novog Sada, u švajcarskom gradu Nešatelu drže istoimeni klub, koji je jedan od najvećih u toj maloj evropskoj državi.


Seminar u Novom Sadu će biti simbioza tradicionalnih tehnika aikidoa sa tehnikama i testovima sa “ki” energijom, a radiće se i meditacije kao i vežbe disanja.

Podaci u vezi seminara: Predavanja i prezentacije će u subotu 11. maja trajati od 10 do 12 i od 15 do 17.15 sati, a u nedelju 12. maja od 10 do 12.30. Kotizacija je 25 evra u dinarskoj protivrednosti, a postoji mogućnost učešća i plaćanja za jedan dan.  Zainteresovani se mogu prijaviti preko sajta www.dojo-ne.ch, ili preko Fejsbuk profila Aikido centra Aldebaran.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad betanija horoskop JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina noć istraživača astrologija raspored sahrana i ispraćaja novosadska policija izmena režima saobraćaja bez vode jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp horoskopski znaci novorođenčad novosađani Isključenje struje bebe isključenja struje sahrane Evropska noć istraživača 2019 ekstremni sportovi bez struje isključenje vode raspored sahrana novi sad Novo naselje servisne informacije novi sad servisne informacije novosadsko porodilište