Akcija pribavljanja fiksatora za bezbedan prevoz dece kolima Hitne pomoći

Akcija pribavljanja fiksatora za bezbedan prevoz dece kolima Hitne pomoći

U okviru kampanje "Bezbednost nikada nije na odmoru", u periodu od 15. juna do 15. septembra organizovano je prikupljanje sredstava za nabavku prekopotrebnih fiksatora za bezbedan prevoz dece kolima Hitne pomoći.

Akciju je podržao i Komitet za bezbednost saobraćaja, koji će sprovesti obuku zdravstvenih radnika o pravilnom korišćenju ovih sistema.

Saniteti u Srbiji i dalje nemaju specijalne fiksatore za bezbedan prevoz dece, a kako zbog prirode posla neretko učestvuju u saobraćajnim nesrećama, životi mališana koji se njima prevoze su ugroženi. Samo u prethodne tri godine, u udesima, u kojima su učestvovala kola Hitne pomoći poginulo je najmanje pet osoba, dok je na desetine povređeno.

S obzirom na to da deca, godinama unazad, najčešće stradaju kao putnici u vozilu, pre svega zbog toga što se ne prevoze bezbedno, ova kampanja je od izuzetnog značaja. O njenoj važnosti govori i činjenica da je potpuno usmerena na prvi cilj Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja Republike Srbije: „da najkasnije do 2020. postignemo da nijedno dete ne pogine u saobraćajnim nesrećama", pojasnio je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Podsetimo, krajem 2011. Srbiju je duboko potresao slučaj šestomesečne bebe koja je teško povređena prilikom naglog kočenja sanitetskog vozila. Tada je i prvi put javno pokrenuto pitanje neophodnosti bezbednih sistema za prevoz dece sanitetom.

U okviru kampanje koju je pokrenula kompanija Keprom biće izdvojeno po 100 dinara od prodaje svakog auto-sedišta brendova Chicco, Britax Römer i Cybex. Prikupljen novac biće preusmeren za nabavku fiksatora za službe Hitne pomoći u Lazarevcu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Šabcu, Kruševcu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan