Akcija progresivne Vojvodine održala protest ispred zgrade RTV-a

Akcija progresivne Vojvodine održala protest ispred zgrade RTV-a

Danas je u Sutjeskoj ulici ispred zgrade RTV-a održan protest pod nazivom "Zaustavimo propadanje Radio-televizije Vojvodine" čiji je inicijator Akcija progresivne Vojvodine.

Aleksandar Jovanović je tom prilikom izjavio da se Radio-televizija Vojvodine ne sme dalje urušavati, devastirati, uništavati. On je na protestu naglasio da RTV ne treba da bude svedena na redakcije manjinskih jezika koje će reemitovati vesti propagandnog sadržaja s RTS-a.

On je rekao kako je prošlo pet godina otkako je na vlast u Vojvodini došla Srpska naredna stranka sa svojim satelitima. Među prvim stvarima koje su uradili jeste smena više od 20 urednika informativnih i drugih redakcija na Radio-televiziji Vojvodine.

Gledanost je u roku od samo par meseci, prema podacima koje mi posedujemo, opala za neverovatnih 80 posto... Tu su i finansijski dugovi. Situacija nije bila dobra, ali sada se dugovi nagomilavaju. Procena je da dug Radio-televizije Vojvodine prevazilazi 1,7 milijardi dinara. Poređenja radi, samo u prvih devet meseci prošle godine taj dug je povećan za 70 miliona dinara – istakao je Jovanović.

On je naveo da je predsednik Pokrajinske vlade od 2016. godine Igor Mirović, koji je na početku svoja dva mandata, između ostalog, najavljivao pomoć javnom servisu.

Ispunjeno je jedno obećanje – izgrađena je nova zgrada RTV-a na temeljima stare, na Mišeluku, na Kameničkom putu. Zgrada je prošle godine dobila upotrebnu dozvolu i počelo je useljenje. Uselile su se radijske redakcije i uprava. Zanimljivo je da su se oni iselili iz zgrade u Ignjata Pavlasa 1, iz jedine zgrade koja je bila u vlasništvu Radio-televizije Vojvodine – ukazao je predstavnik Akcije prograsivne Vojvodine.

Jovanović je napomenuo i da zgrada ispred koje je održan protest, a u kojoj su i dalje televizijske redakcije, privremeni objekat za koji mesečni zakup iznosi 19.000 evra.

Zašto i ostatak redakcija nije preseljen na Mišeluk? Jer nije urađena vrlo važna stvar za koju očigledno niko nije bio zainteresovan. Nova zgrada nije tehnički opremljena! U novoj zgradi nemamo opremljeni studio, nemamo desk, montažu, ne postoji nikakva oprema kako bi televizija najzad mogla iz ovih loših, neadekvatnih usova da se preseli i da počne da radi na Mišeluku. Ne znamo da li će u budžetu Pokrajine za narednu godinu biti predviđeno nekih četiri-pet miliona evra, koliko su procene, da se ta zgrada opremi i stavi u funkciju – naveo je on.

Rekao je i da Radio-televizija Vojvodine skoro devet meseci nije imala Upravni odbor, koji je tek nedavno formiran. Osim toga generalnom direktoru je istekao mandat u avgustu ove godine, a novi i dalje nije izabran.

Predsedavajući Otvorene građanske platforme "Akcija" Nebojša Zelenović podržao je Akciju prograsivne Vojvodine u borbi za javni servis RTV, koji, kako je rekao, treba da omogući svim građanima dobro informisanje i kvalitetan sadržaj

 

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan