Akcija "Winter Bike To Work Day": Novi Sad vodi ispred Denvera, Stokholma, Osla…

Akcija "Winter Bike To Work Day": Novi Sad vodi ispred Denvera, Stokholma, Osla…

Jer novosadski je ići i zimi biciklom na posao!


Bliži se 9. februar, a to znači da je petak rezervisan za akciju "Winter Bike To Work Day" koja se obeležava u celom svetu. Poenta je tog dana doći na posao biciklom. Novi Sad je trenutno prvi u svetu po broju ljudi koji su se registrovali na sajtu za ovu zanimljivu akciju, koja se već nekoliko godina organizuje. Za sada je grad podno Petrovaradinske tvrđave ispred Denvera, Zagreba, Stokholma, Osla, Montreala, Moskve i još stotine drugih gradova iz celog sveta.

Kliknite na sliku za trenutni poredak


Marko Trifković
, predsednik udruženja “Novosadska biciklistička inicijativa”  potvrdio je za naš sajt da će oni organizovati dva događaja kako bi animirali Novosađane, da u što većem broju, 9. februara odu na posao biciklom.

- Spremamo vožnju za 9. februar i biciklistički doručak, 3. februara kod Futoške pijace. Osim besplatnog doručka koji ćemo organizovati, ideja nam je da se družimo sa građanima i obavestimo ih o akciji "Winter Bike To Work Day". Želimo da ih motivišemo da tog dana sednu na bicikl i odu na posao jer znamo da mnogi od njih koriste ovo omiljeno novosadsko prevozno sredstvo, pa čak i zimi. Vožnja je planirana uobičajeno kao i mnoge naše prethodne ture jer ne vidim nijedan razlog zašto se ne bi pridružili svetskom trendu tog dana. Još uvek nismo utvrdili vreme i maršrutu, ali ćemo na vreme obavestiti Novosađane. Bez obzira na vremensku prognozu, mi smo tog dana u vožnji (smeh) – rekao je Marko.


Inače, prognoza pokazuje da će 9. februara biti delimično sunčano, sa temperaturom oko dva Celzijusa i slabim vetrom. Kiša nije predviđena. Nema prepreke da se tog dana svi malo razdrmamo, provozamo bajk do posla i pomognemo Novom Sadu da postane svetski šampion. Za učešće zaista nije potrebna nikakva posebna oprema, važno je samo da se dobro obučete, ali nemojte preterivati sa utopljavanjem. Naravno, važna je i prijava na sajtu

- Nekoliko godina se takmičimo sa Zagrebom. Jednom su čak i pobedili. Bez obzira što je Novi Sad trenutno stotinak glasova ispred , oni uvek pred kraj pojačaju akcije i animiranje Zagrepčana. Stoga smo i mi odlučili da ove godine dodamo gas u završnici, pa otud i organizacija biciklističkog doručka. Dosta smo bili drugi ranijih godina, vreme je da postanemo najbolji u svetu. Dodatno ćemo animirati mlade jer oni su nosioci promena i potrebni su Novom Sadu ne samo u ovoj akciji, već uopšte, u društvenom angažmanu. Školarci takođe, mogu da se prijave na sajtu jer postoji poseban odeljak za decu koja idu biciklom do škole. Ako se neko pita zašto u takmičenju ne učestvuju Holandija i Danska kao pravi biciklistički šampioni, odgovor je jednostavan. Vožnja bicikla je kod njih odavno postala normalna stvar i zdrav način života, pa ne pridaju toliko značaja ovakvim takmičenjima – objasnio je naš sagovornik.


Marko je napomenuo da iza akcije "Winter Bike To Work Day" stoji grupa volontera iz Kanade i da sa njima imaju odličnu saradnju, pa uskoro očekuju da će sajt biti i na srpskom jeziku. Sve je jasno. Zimsko bicikliranje na posao zakazano je za 9. februar. Proglašenje pobednika je 10. februara. Lepo je rekao Albert Ajnštajn, jedno vreme naš sugrađanin – “Život je kao vožnja bicikla, kako biste održali balans morate nastaviti da se krećete”.

Vidimo se na točkovima. Nek se čuju zvonca. Uključi se i ti. Da Novi Sad bude svetski šampion!


Tekst:
Dejan Ignjić
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
16
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Boban

  pre 1710 dana i 11 sati

  Pa ja već ova 3 dana unazad idem na posao bajkom iako je minus!

  Oceni komentar:
  1
  4