Akcija živeti uspravno 0,1%: Veče poezije i rasprodaje knjiga

Akcija živeti uspravno 0,1%: Veče poezije i rasprodaje knjiga

Centar Živeti Uspravno i Inicijativa CRACKER pozivaju Novosađanke i Novosađane u ponedeljak 7. maja, u knjižaru Bulevar Books, na veče poezije i rasprodaje knjiga.

Akcija podrazumeva prikupljanje sredstava za personalne asistente osobama sa invaliditetom. Program počinje u 19 sati. Pisci i spisateljice koji će čitati svoju poeziju u bašti knjižare su: Slobodan TišmaMaja Solar, Siniša TucićJelena Anđelovska i Marija Obrovački. Moderatorka je novinarka Vesna Farkaš.

Pored autora i autorki, akciju su podržali: Kulturni Centar Novog Sada, Zavod za kulturu Vojvodine, izdavačke kuće kao što su Žuta kornjača, Kontrast izdavaštvo, Prometej, Nojzac, Meditteran Publishing i pisac Goran Stojičić.

- Oni su donirali naslove koji su retkost u novosadskim knjižarama. Ovo je jedinstvena prilika da dođete do njih, po veoma povoljnim cenama. Sva sredstva koja se prikupe usmeriće se na troškove personalnih asistenata osobama sa invaliditetom, kojima je neophodna asistencija duže od osam sati dnevno - istaknuto je u saopštenju organizatora.

Dalje je objašnjeno da ova usluga još uvek nije sistemski finansirana i zato je Centar pokrenuo Akciju 0,1%, a to je upravo neophodan deo budžeta koji je potreban da grad Novi Sad odvoji i omogući da 40 osoba sa invaliditetom ostvari ono što im po Zakonu o socijalnoj zaštiti pripada.

- Za rad jednog personalnog asistenta, 40 sati nedeljno, na mesečnom nivou s markicom za prevoz potrebno je 45.100 dinara, odnosno 541.200 dinara godišnje. Grad Novi Sad je prošle godine odobrio 3,8 miliona dinara, što pokriva zarade šest asistenata i troškove stručnog rada obaveznog po zakonu. Ovaj iznos omogućava asistenciju za tri osobe, a ona je inače potrebna za njih 40. Akcija ŽIVETI USPRAVNO 0,1% je početak saradnje Centra "Živeti uspravno" i Inicijative "Cracker". Planiramo da ponudimo Novom Sadu različite kulturne sadržaje i tako prikupimo nedostajuća sredstva. Naš rad je baziran na čistom entuzijazmu. Važno nam je da novosadska publika to prepozna i podrži - pojašnjeno  je u saopštenju organizatora. 

Oni su pozvali i sve pisce i spisateljice, muzičare, ilustratore, slikare, fotografe... autore i autorke iz svih oblasti da budu deo njihovih budućih akcija, kao i izdavačke kuće, medije, knjižare i ugostitelje.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan