Ako lepo pitate, možda će vam vratiti višak od poreza

Ako lepo pitate, možda će vam vratiti višak od poreza

Građani koji su platili veći iznos poreza mogu da računaju na povraćaj razlike, ali samo ako to sami zatraže.

U suprotnom, uplata će "odležati" na računu Poreske uprave ili opštinske uprave prihoda do sledećeg obračuna.

Porez na imovinu plaćamo na neviđeno, pa se dešava da i dve rate uplatimo pre nego što stigne rešenje. Zato neretko građani "za svaki slučaj" poreznicima proslede više novca.

Obveznik koji je preplatio iznos poreza na imovinu može podneti pisani zahtev Upravi prihoda da mu se taj iznos isplati na račun u banci. Međutim, po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, povraćaj novca mogu dobiti samo obveznici koji ništa ne duguju Poreskoj upravi. Ukoliko imaju nenamiren porez po drugoj osnovi, poreznici će im prvo obračunati te obaveze.

Kada dobiju zahtev za povraćaj novca, u Upravi prihoda proveravaju sve činjenice, a u roku od 15 dana su dužni da donesu rešenje i obaveste klijenta. Ako je utvrđeno pravo na povraćaj, ili preknjižavanje, rešenje se dostavlja Upravi za trezor na izvršenje.

"Akontacija poreza na imovinu se plaća u visini obaveze za poslednje tromesečje prethodne godine”, napominju u Upravi prihoda. "Ako je obveznik akontaciono platio više poreza nego što treba po rešenju, razlika se uračunava za namirenje poreza za naredno tromesečje, ili se obvezniku vraća na njegov zahtev", ističu oni.

Osim u ovim slučajevima, poreznici vraćaju roditeljima PDV za hranu i opremu za bebe i kupcima prvog stana. Kada mame i tate kupe mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola ili pelene mogu tražiti refundaciju PDV-a. Šansu da im država vrati deo novca imaju ako podnesu zahtev dva puta godišnje, od 1. do 15. februara i od 1. do 15. jula. Ovo pravo imaju samo porodice čija je ukupna mesečna zarada manja od 84.400 dinara.

Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu prvog stana, na osnovu podnetog zahteva, ima punoletni državljanin Srbije sa prebivalištem na teritoriji Republike, koji kupuje prvi stan. Uslov je da površina stana nije veća od 40 kvadrata, dok se za članove njegovog porodičnog domaćinstva dodaje još po 15 kvadrata. Rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a po osnovu kupovine prvog stana nije ograničen.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan