Ako nosite masku ispod nosa veća je verovatnoća da se zarazite od korone

Ako nosite masku ispod nosa veća je verovatnoća da se zarazite od korone

Maske su ovih dana, zbog pandemije korona virusa, postale deo takozvane nove normalnosti, ali izgleda da ih ljudi i dalje nose nepravilno, ponekad ne prekrivajući nos.

Iako su javni zvaničnici upozoravali da je pokrivanje nosa maskom jednako važno kao i pokrivanje usta, poruka još uvek nije u potpunosti prihvaćena.

Mislim da postoji više razloga zbog kojih vidimo da je mnogim ljudima nos izložen i da masku nose samo preko usta – rekao je dr Tod Elerin, specijalista za zarazne bolesti sa sedištem u Masačusetsu i dodao da je "jedan od razloga možda to što je udobnije kada nosite masku duže vreme".

Možda teže dišu kada su im i nos i usta pokriveni maskom – kaže doktor.

Ali to nije opravdanje, jer prema novom istraživanju pokrivanje nosa je možda jednako važno kao i pokrivanje usta kada je u pitanju zaštita od novog korona virusa, piše GMA.

Istraživači sa Univerziteta Severne Karoline-Čapel Hil mapirali su lokacije u respiratornom traktu kako bi videli gde se Kovid-19 najverovatnije infiltrira u telo i otkrili da ćelije koje oblažu sluzokožu nosa imaju veće šanse da se zaraze i šire virus nego grlo ili pluća.

Pored toga, rekli su da je verovatnije da ćete se zaraziti preko nosa zato što Kovid-19 zarazi ćelije sa sitnim dlačicama, koje se zovu treplje i koje obično pomažu u zaštiti od patogena.

Dr Ričard Bušer, direktor Marsiko instituta za plućne bolesti ističe da je nos glavni "put" preko kog u naše telo ulaze svi virusi i da je on dobra podloga za razvoj svih vrsta infekcija.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan