Ako se usvoje izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, doneće uštede vozačima

Ako se usvoje izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, doneće uštede vozačima

Među najavljenim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima našao se i predlog Agencije za bezbednost saobraćaja koji bi mogao da donese lepe uštede vozačima. Naime, za manje prepravke na vozilima neće više biti potreban novi tehnički pregled, kao ni potvrda proizvođača, najavio je za sajt Polovni automobili Branko Stamatović, direktor Agencije.

Do sada je, podsetimo, za prepravke automobila bilo neophodno da osim plaćanja same usluge i ispitivanja vozila, dobijete od proizvođača potvrdu o saobraznosti, ali i da uradite tehnički pregled kako biste takvo vozilo mogli da registrujete. Neki proizvođači za izdavanje potvrde naplaćuju tridesetak evra, dok se cena ovog papira kod nekih uvoznika naplaćuje čak i do 100 evra. Kad na to dodate cenu tehničkog pregleda, koja iznosi otprilike 50 evra, jasno je da krajnji iznosi za prepravke na vozilima nisu mali.

Da pojasnimo, izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja zapravo će se omogućiti propisivanje bližih uslova da se ova oblast definiše i to kroz novi predlog Pravilnika o ispitivanju vozila.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja su trenutno na razmatranju u Vladi Srbije i očekuje se da bi uskoro mogli da se nađu na glasanju pred poslanicima u Parlamentu.

Osim novine koja se odnosi na prepravke, uvedena je potpuno nova oblast elektromobilnosti kojom će se regulisati korišćenje elektrotrotineta u saobraćaju, definisani su slučajevi kada će policajci moći da vozačima "progledaju kroz prste" za određene prekršaje, ali i kada će policija moći da privremeno oduzme automobil od vozača. U narednim danima detaljnije ćemo se baviti i ovim temama.

Izvor: Polovni automobili.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan