Ako ste se odlučili za pravljenje zaliha, obratite pažnju na sledeće

Ako ste se odlučili za pravljenje zaliha, obratite pažnju na sledeće

Potrošnja prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština povećana je u prodavnicama poslednjih dana, posebno nakon što je proglašena pandemija korona virusa.

U lancima snabdevanja ima dovoljno svega i to za više meseci te nema potrebe za preteranim pohodima na maloprodaje i stvaranje dodatnih i preteranih zaliha.

No, ako ste ipak podlegli psihologiji mase i planirate da se i sami upustite u stvaranje kućne rezerve, budite realni i pragmatični. Na kraju krajeva, trošite svoj novac na nešto što ima određeni rok trajanja.

Ako ste se već odlučili napraviti određene zalihe, neka to budu namirnice s dužim rokom trajanja. Osim toga, kada god to možete, odlučite se za domaće, i još bolje - lokalne proizvođače hrane.

Pirinač, pasulj i med imaju relativno dug rok trajanja

Pirinač je jedna od takvih namirnica. Beli pirinač, ako je dobro hermetički zatvoren te skladišten na hladnom, može trajati i do 30 godina. Rok trajanja smeđeg pirinča je do 12 meseci.

Suve mahunarke (pasulj, grašak, sočivo) takođe imaju dug rok trajanja. Na primeri, suvi pasulj, hermetički zatvoren u velikoj staklenoj boci može trajati gotovo neograničeno. Mahunarke su pune proteina te su dobra zamena za meso. Takođe ih možete i zamrznuti.

So kao mineral može trajati večno. No, držite ga u dobro zatvorenoj posudi kako bi izbegli prodiranje vlage. U tom će slučaju pomoći i nekoliko zrna pirinča koji će sprečiti da se so zgrudva.

Slično je i sa šećerom. Na njemu se ne pojavljuju bakterije zbog niskog sadržaja vlage.

Rok trajanja meda je do tri godine. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.

Masnoće su podložnije kvarenju

Biljno i maslinovo ulje mogu trajati do dve godine, ali u tamnoj i hladnijoj prostoriji jer inače podležu užegnuću.

Orašaste plodove i semenke na tamnom i hladnom mestu možete čuvati do godine dana, a zamrnute i do dve godine.

Kada je u pitanju konzervirana hrana, svakako proverite njen rok trajanja, ako ste u mogućnosti, radije birajte onu u staklenoj ambalaži.

Obratite pažnju na preporučeni rok trajanja

Brašno je podložnije kvarenju, no ako ga skladištite na suvom, tamnom i hladnom mestu i bez uticaja štetočina kao što su moljci, može trajati do 12 meseci. Integralno brašno, ne samo pšenično nego i heljdino, proseno i slična brašna, imaju rok trajanja do šest meseci.

Suvomesnati proizvodi imaju duži rok trajanja, a zavisi od udela masnoće i vode. Svakako proverite što piše na ambalaži. Radije kupujte celovita pakovanja te secite po potrebi, umesto već izrezanih narezaka. Ove proizvode možete i zamrznuti bez straha da će izgubiti nutritivnu vrednost i strukturu.

Ulja kao što su ulje bundeve, laneno i slične nerafinirane vrste su osetljivije te ih nakon otvaranja držite u frižideru. Maslac nema dug rok trajanja, potrebno je držati ga u frižideru dok u zamrzivaču može trajati do devet meseci. Sirevi imaju kraći rok trajanja, a što su tvrđi, mogu duže trajati. Po potrebi ih možete i zamrznuti.

Kada je u pitanju mleko, proverite rok trajanja na ambalaži. Neotvoreno ga možete čuvati na temperaturi do 24°C, a nakon otvaranja u frižideru do tri dana.

 

Oprez s jajima i mesom

S jajima budite oprezni. Njihov uobičajeni rok trajanja je mesec dana. Nakon toga gube deo nutritivnih vrednosti. Uvek ih dobro termički obradite. Jaja možete i zamrznuti, ali ne u ljusci.

Sveže meso potrebno je potrošiti u roku koji je naznačen na ambalaži, odnosno u roku od tri dana od kupovine. Naravno, možete ga i zamrznuti, a u tom slučaju ga rasporedite na obroke - zamrzavajte količine koje će vam biti potrebne za jedan obrok. Meso u zamrzivaču može stajati do šest meseci, a nakon toga gubi nutritivne vrednosti.

Sveže povrće može trajati i do dve nedelje ako ga držite spremljenog u kesi, u frižideru, izuzev krompira i paradajza koje treba čuvati na tamnom i hladnom mestu. Zamrznuto povrće uglavnom ima rok trajanja do 12 meseci.

Slična je situacija s voćem. U frižideru ćete mu produžiti rok trajanja, osim kada su u pitanju banane. Njih nije preporučljivo držati u hladnjaku. 

Mesne prerađevine koje sadrže veću količinu vode, kao što je parizer salama, kuvana šunka, suvi vrat i slično imaju kratak rok trajanja. Njih nije preporučljivo zamrzavati jer se tada voda u njima kristalizuje te gube strukturu.

Kod zamrzavanja namirnice dobro zatvorite u kese ili posude kako ne bi poprimile mirise druge hrane.

Izvor: Agroklub.rs

Oceni vest:
8
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Boris

  pre 1168 dana i 22 sata

  Pobogu, kakav je to med koji ima rok trajanja tri godine?! Pravi med ima beskonačan rok trajanja.

  Oceni komentar:
  2
  10
 • Caca

  pre 1168 dana i 18 sati

  Pravi med ima neograničen rok trajanja, gospodo. A ko kupi tzv. med, samo zato što je jeftiniji, neka mu ograniči trajanje, ili još bolje, neka se kupac obrati inspekciji.

  Oceni komentar:
  2
  6