Aktivista "Futoške inicijative" napadnut dok je snimao radove na nasipu između Veternika i Futoga

Aktivista "Futoške inicijative" napadnut dok je snimao radove na nasipu između Veternika i Futoga

Iz Udruženja građana "Futoška inicijativa" javljaju da je jutros između 7 i 8 časova, na nasipu između Veternika i Futoga došlo do grubog napada na njihovog aktivistu Dalibora Ćalića.

Mesecima unazad, "Futoška inicijativa" upozorava stručnu javnost, kao i nadležne institucije da se na potezu Veternik – Futog odigravaju "nezakonite i opasne radnje imajući u vidu aktivno zatrpavanje korita Dunava, ograđivanje javne površine, nezakonitu izgradnju, zatrpavanje Dunavca kod Futoške obale i svakodnevno ugrožavanje nasipa vožnjom gabaritnih kamiona po nasipu". 

Na Dalibora se danas, dok je stajao sa strane nasipa i snimao trenutnu situaciju u okviru svojih redovnih aktivnost na lokalitetu gde se nezakonito nasipa i gradi, zaleteo kamion koji je vozio jedan od radnika kompanije "Svetorog". Napad se dogodio prvo naletanjem kamiona, a potom i fizički – nasrtajem na našeg aktivistu, koji je bio toliko priseban da je ruke stavio iza leđa. Uvidevši da dalje nasrtanje jasno može biti dokazano, Gogić je pozvao policiju koja se za nekoliko minuta stvorila na nasipu. Simptomatično je da su policajci stigli za svega nekoliko minuta, pozvani od strane napadača. Osnovano sumnjamo da se napadač i Gogić poznaju – navode iz ovog Udruženja građana i dodaju da su žalbe i prijave nadležnim inspekcijama još uvek u toku.

 


U saopštenju dalje piše da je, "odgovarajući na vrlo agresivno ponašanje policajaca, krajnje pribrano, Ćalić policiji skrenuo pažnju da se na nasipu vidno izvode nelegalne radnje pokazujući na tri zaustavljena gabaritna kamiona". Prema rečima aktivista, policajci su odgovorili: "Šta to nas briga šta je legalno, šta nelegalno, šta to nas briga?" 

– Novosadski ekološki aktivisti su mesecima unazad izloženi maltretiranju i šikaniranju po portalima i medijima koji se dovode u vezu sa vladajućim strukturama. "Futoška inicijativa" sa kolegama i koleginicama iz partnerskih organizacija izražava duboku zabrinutost zato što je aktivista i osnivač naposletku i fizički napadnut posle više pretnji koje su upućivane preko društvenih mreža – stoji u saopštenju.

Oni apeluju na pravosuđe, policiju kao i sve nadležne institucije da zaštite Dalibora Ćalića.

Očekujemo da se svi akteri suzdrže od daljih radnji i aktivnosti koje devastiraju obalu ali i ugrožavaju bezbednost građana, da postupaju po nalogu inspekcije do konačnog stavljanja tačke na uništavanje obale Dunava – zaključuje grupa organizacija: UG "Futoška inicijativa", Inicijativa građana "Dunavac (Šodroš)", NGO "Sveti Dunav", Ekološki front Novi Sad, Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", Udruženje za zaštitu šuma i Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis".

Oceni vest:
23
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Rale

  pre 575 dana i 21 sat

  U tekstu se pominje neki Gogić, nije objašnjeno o kome se radi? Mislite Ćalić?

  Oceni komentar:
  3
  6
 • MM

  pre 575 dana i 18 sati

  Sr*nje od države i lokalne uprave!Korupcija je ušla u sve važne institucije.Što se Dunava tiče,za neke ljude koji se bahato ponašaju a nisu ovde odrasli,neka se informišu šta je Dunav radio 1965.godine! Da nije bilo strogih zakona o mobilizaciji nebi bilo ni Futoga ni Novog Sada! Potom poboljšane nasipe sad neka fukara treba da uništi! Rušite,samo zatrpavajte i rušite,kad đavo dođe po svoje Dunav će i vama prisesti! Ne možete protiv Boga i prirode!

  Oceni komentar:
  3
  42
 • MM

  pre 575 dana i 17 sati

  Ako ovaj snimak nije dovoljan dokaz firmi Vode Vojvodine da podnese prijavu protiv vozača kamiona i njihovih šefova,kao i ostalim organima nadležnim za ovako teške prekršaje,koji su sve relevantne dokaze o kršenju zakona,dobili "servirano na tacni"onda i njih treba procesuirati zbog saučesništva!

  Oceni komentar:
  2
  36
 • Fantom sa Maloga Voka

  pre 575 dana i 13 sati

  Sto suma nije pociscena?

  Cemu sluzi ta vasa inicijativa?

  Oceni komentar:
  10
  2
 • Problem

  pre 573 dana i 7 sati

  "Šta nas briga šta je legalno a šta nelegalno" Ako se ne varam brate ti si policajac, cela tvoja profesija se zasniva na tome šta je legalno a šta nelegalno. Super je pisati kazne za saobraćajne prekršaje ali kad treba da se kazni bilo koja druga nelegalna radnja onda ko nas j**e.

  Oceni komentar:
  0
  5