Aktivisti "Krova nad glavom" sprečili iseljenje samohrane majke sa dvoje dece (FOTO)

Aktivisti "Krova nad glavom" sprečili iseljenje samohrane majke sa dvoje dece (FOTO)

Aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom" sprečili su u petak iseljenje samohrane majke sa dvoje dece Ane Risteski u ulici Heroja Pinkija 115 u novosadskom naselju Telep. 

U zgradi na toj adresi postoje četiri stana koja se vode na firmu u kojoj je suvlasnik Anin otac Nikola Risteski. Preduzeće je pre nekoliko godina osnovala Nikolina druga ćerka zajedno sa rođakom njenog bivšeg muža, a u međuvremenu je suvlasnički deo prepisala na oca. Zbog loših međuljudskih odnosa poslovni partneri nisu bili u komunikaciji, a porodica Risteski je nedavno saznala da je stan u kojem živi Ana prodat na javnoj licitaciji zbog dugova firme. Nikola je podneo krivične prijave protiv svojih poslovnih partnera jer smatra da je žrtva prevare, ali ti procesi ne odlažu izvršenje.


U petak ujutru se na pomenutoj adresi pojavio zamenik javnog izvršitelja, nekoliko policajaca i predstavnici Centra za socijalni rad, ali posle pola sata odustali su od iseljenja. Naime, oko dvadesetak aktivista Združene akcije "Krov nad glavom" i komšija stalo je iza kapije na ulazu u dvorište zgrade. 


Desio se i manji incident kada je jedan muškarac sa ulice, koji je očigledno imao veze sa procesom deložacije, kazao aktivistima da ce ih naći na fakultetu. Pojedini aktivisti su reagovali na te reči i došlo je do manje verbalne rasprave, čule su se i psovke, ali je sve prošlo bez većeg incidenta.


Združena akcija "Krov nad glavom" је nastala pre dve godine. Pružaju podršku građanima kojima preti iseljenje i, ukoliko je potrebno, telima brane njihove domove na dan iseljenja. Ukazuju na nedostatke Zakona o izvršenju i obezbeđenju jer žalba ne odlaže izvršenje. Mnogi ljudi i ne znaju da se protiv njih vodi postupak i to je ogroman problem koji nije regulisan novim izmenama zakona. Organizacija se zalaže za ukidanje privatnih izvršitelja i pružaju pravnu pomoć ugroženima i skreću pažnju javnosti na ljude bez smeštaja.

Do sada su delovali u Novom Sadu i Beogradu, ali se organizacija proširila na Niš, Kragujevac i Suboticu. Zainteresovani mogu da se informišu o njima ili da ih kontaktiraju preko njihovog sajta. Aktivni su i na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan