AKTIVISTI: Ovo je kriminal, neko mora odgovarati (VIDEO)

AKTIVISTI: Ovo je kriminal, neko mora odgovarati (VIDEO)

Novinarima prisutnima na Šodrošu obratili su se aktivisti Šodroš Survivor kampa i Građanskog pokreta BRAVO Aleksandra Derušek Stankić, Marija Prijić Sladić i Brajan Brković.

Marija Prijić Sladić ističe da je ovo što vidimo "čisto bezakonje, bez obzira na saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine u kom tvrde da je seča legalna".

Ona je ponovila da su fotografije stabala sa dupljama, koja su u međuvremenu posečena, dokaz da su na njima bile duplje za gnežđenje ptica. 

PS za zaštitu životne sredine: Nema nepravilnosti na Šodrošu; Stojković: Uradite svoj posao časno (FOTO)

Pokrajinski sekretarijat je izmanipulisao javnost, izneo lažne tvrdnje i time prekršio zakon i rešenja koje je sam doneo – tvrdi Prijić Sladić i poiva profesionalce da dođu na Šodroš i vide šta se zaista dogodilo. 

Aleksandra Derušek Stankic, aktivistkinja koja je jutros privedena pa puštena, navela je inspektore koji su juče izašli na teren i utvrdili da nema nepravilnosti u seči, da su oni izvršili "čedomorstvo" time što su svoje rešenje, koje su sami doneli, juče "pojeli". Podsetila je da je do 1. avgusta zabranjena seča stabala s dupljama, inspektori te duplje "nisu videli", a aktivisti su odmah nakon njihovog izlaska fotografisali stabla na Kameničkoj adi sa dupljama.

Jednog dana za ovo mora neko da odgovara. Ovo je vrzino kolo, mi ih zovemo, oni se ne javljaju i ne pojavljuju. ovamo su vajni stručnjaci... Napravili su savršeno rešenje koje su sami pogazili juče. Neko zbog ovo mora da odgovara, svi moraju da odgovaraju da bi ova država imala smisla. Živimo u bezakonju, ali moramo da prekinemo ovaj začarani krug – zaključila je Derušek Stankić.


Brajan Brković
je najavio da njihova borba više neće biti čisto aktivistička, da će krenuti u pravne procese i slati krivične prijave protiv nadležnih koji su "odgovorni za svoje nečinjenje za ovo što se dešava iza nas".

Naglasio je da je bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obmanuo javnost kada je rekao da će biti posečeno 20 stabala, a da smo juče "dobili zvaničnu informaciju da se plnaira seča preko 140 stabala". To znači da će cela ova površina biti posečena, Ovde se ne brani samo Šodroš već Srbija, Ustav i pravo Srbije i pravo građana da učestvuju u procesu donošenja odluka".

Istakao je da struka treba da participira u planiranju i izgradnji mosta.

Brković je istakao da Novi Sad ne pravi ovaj most zbog građana "već kako bi nekolicina političara stavila pare u svoj džep, i kako bi se otvorio prostor za Novi Sad na vodi". 

Podsetio je i da aktivisti imaju preko 80 krivičnih i prekršajnih prijava.


Ipak, pozvao je građane da ostanu u pripravnosti, da će doći vreme kad "ćemo videti leđa Srpskoj naprednoj stranci", ne budu obeshrabreni i da su lokalni izbori način da se povuče GUP.

FOTO i VIDEO: Padaju stabla na Šodrošu, jake policijske snage štite radnike, privedeno troje aktivista

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Batvelja

  pre 183 dana i 4 sata

  "Ovde se ne brani samo Šodroš već Srbija, Ustav i pravo Srbije..."
  I Balkan i Evropa i Evroazija i planeta Zemlja i Mlečni put i superklaster Lanijakeja.

  Oceni komentar:
  7
  6
 • Kamen'čan

  pre 183 dana i 2 sata

  Brajan Brković je onaj (uvozni, nenovosadski) stručnjak za SVE.što je bacao dimne bombe na SPENS-u..
  Prvo u zatvor, pa posle jedno pet godina
  BRAJANA ZA PREDSEDNIKA!
  Tako se gradi karijera...

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Pitam se Veljo...

  pre 183 dana i 1 sat

  Bata Veljo, šta je za tebe učinila ta tvoja Partija? Za tebe, Kamenčan'a i slične, kada ne dopuštaš drugim ljudima da drugačije misle, već ih ismevaš, ubeđen da ćeš time doneti nešto dobro ovom društvu, koje sebe naziva srpskim građanima.
  Srpki možda jesu, ali od građanstva u ovoj deželici mici, koja puca od suvereniteta svakim danom, nema više ni G!
  I s kim ćeš sutra ratovati, kada se svi tvoji partijci razbeže po tetkama, a ostali ne budu hteli da budu mobilisani i da brane ovo tvoje ?

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Gore od goreg svaki dan

  pre 183 dana i 1 sat

  Može da bude i uvozni i izvozni.
  Ali ima pravo na mišljenje, govor i delovanje. Kao čovek, kao građanin i državljanin Srbije.
  I niko od nas nema pravo da mu to oduzima, ni Policija, ni Žandarmerija, ni Vojska ni SAJ, ni Komunalna Policija ni Čuvari Kontejnera ni Kontrolori JGSP-a koji nema nigde u psolednje vreme.
  U poslednje vreme narodu je draži takav, nego domaći!

  Oceni komentar:
  3
  4