Alarmantni podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Alarmantni podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Svaki deseti srednjoškolac koristi marihuanu, sedative, LSD i ekstazi, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Rezultati istraživanja objavljeni u publikaciji „Zdravstveni profil Novog Sada“ Instututa za javno zdravlje Vojvodine pokazuju da su mladići aktivniji jer 11 odsto njih konzumira narkotike, dok je među devojkama sedam odsto uživalaca droga. Istraživanjem su obuhvaćena 163 prva razreda srednjih novosadskih škola.

Istraživanja pokazuju da kanabis mladi najčešće nabavljaju od prijatelja ili braće i sestara koji ga već konzumiraju, a Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor Specijalne bolnice za lečenje zavisnosti „Vita“, objašnjava da je sve više mladih koji konzumiraju tablete i marihuanu, i to najčešće vikendom, kad izlaze.

- Mnogi od njih, nažalost, nisu svesni da su zavisnici, a roditelji ne mogu ni da raspoznaju da li njihovo dete konzumira tablete ili drogu - kaže Vlaisavljević objašnjavajući da pacijenti koji dolaze na lečenje imaju 30 godina, a prvi kontakt s drogom imali su sa 15.

Boris Štrbac, koji je bio zavisnik od psihoaktivnih supstanci, a danas je predsednik Udruženja za pomoć zavisnicima „Restart“, kaže da je prevencija najbitnija.

- Počeo sam da koristim marihunu u osnovnoj školi. Ponudio me je drugar iz razreda. Nakon toga sam počeo da koristim tablete, ekstazi, a potom heroin. Roditelji bi trebalo više da razgovaraju s decom o štetnosti narkotika i sigurno bismo imali manje zavisnika - ističe Štrbac.

U okviru operativne akcije „Školarac“, u prethodnih nekoliko meseci novosadska policija je oko škola zaplenila više od 200 tableta - „bensendina“, „bromazepama“, „metadona“ i preko 50 grama opojnih droga.

Pomoć mladima

U Domu zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka 19 svakog radnog dana od 8 do 20 sati, u Savetovalištu za mlade, može se dobiti svaka vrsta stručne pomoći.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan