Alarmantni podaci: U Srbiji na svaku rođenu bebu, dolazi tri pobačaja

Alarmantni podaci: U Srbiji na svaku rođenu bebu, dolazi tri pobačaja

U Srbiji se godišnje uradi oko 17.000 abortusa, pokazuju najnoviji zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut". Najviše žena koje su imale abortus je u životnoj dobi od 25 do 34 godine. Prema rečima stručnjaka, žene trudnoću najčešće prekidaju posle prvog ili drugog deteta jer žele da se vrate na posao i grade karijeru.

Zvanična statistika kaže jedno, a nezvanična drugo – ali pravih podataka o broju abortusa u Srbiji nema. Mnogi stručnjaci tvrde da godišnje bude između 50.000 i 150.000 prekida trudnoće, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod privatnika uradi najviše tih intervencija, prenosi "RTS".

- Kaže se da na svaku rođenu bebu, dolazi tri pobačaja. To su alarmantne vesti, nemamo prave podatke o tome, ali svi znamo da je taj broj veliki. Znamo da je u Srbiji najveći broj prekinutih maloletničkih trudnoća, imamo i najveći broj porođenih maloletnica, to je sve jedna loša statistika, a znamo i da se kontracepcija vrlo malo i retko koristi – objašnjava ginekolog prof. dr Mima Fazlagić.

Upozoravaju da oralnu kontracepciju u Srbiji koristi tek devet odsto žena, a u Evropi je taj procenat iznad 50 odsto.

Retko se koristi i kondom pa je i broj obolelih od polno prenosivih bolesti, i HPV infekcije u porastu. Na sve to još alarmantniji podatak – za žene koje su u braku abortus nije ozbiljan hirurški zahvat već sredstvo za kontrolu rađanja.

- Imamo primer da žena ima jedno dete, i 10, 15 prekida trudnoće posle toga što je zaista žalosno. Sigurno je da je jedan od razloga i savremeni, brz način života, materijalno stanje. Moramo da znamo i da ne postoji savršeno kontraceptivno sredstvo – ističe direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS prof. dr Aleksandar Stefanović.

Dr Fazlagić kaže da posledice abortusa mogu biti teške i za žene koje su rađale i za one koje nisu rađale – krvarenje, infekcije, pojava prilastica, pojava steriliteta, hronični hormonski poremećaji.

Doc. dr Snežana Rakić, direktorka Klinike "Narodni front", ukazuje da se na abortus lakše odlučuju žene koje su rađale.

- Podsetiću vas da je prosek rađanja u Srbiji 1,64 dece po paru, manje od dvoje dece u proseku. Ranije je bilo više od dva – napominje dr Rakić.

Savetovališta za kontracepciju i odeljenja za planiranje porodice postoje na mnogim klinikama i u domovima zdravlja, ali zainteresovanih za te programe i njihove sadržaje nema, prenosi "RTS".

 
Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop servisne informacije novi sad betanija jkp novosadska toplana novosađani bez struje Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode RHMZ maturanti vreme danas vremenska prognoza elektrovojvodina isključenje vode servisne informacije raspored sahrana novi sad novorođenčad novosadsko porodilište isključenja struje Spens vremenska prognoza novi sad Vreme u Novom Sadu gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad sahrane plato spensa Republički hidrometeorološki zavod bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević