ALARMANTNO: Od početka godine 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju

ALARMANTNO: Od početka godine 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju

Za nešto manje od četiri meseca u Srbiji je 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju, što predstavlja najveći broj žrtava porodičnog nasilja u poslednjih 10 godina, piše "Politika".

U tekstu "Tragični bilans porodičnog nasilja" objavljenom u izdanju od srede lista "Politika", navedeno je da je tokom cele 2010, u porodičnom nasilju skoro isti broj žena stradao, kao od početka ove godine.

Advokat Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović je za taj list rekla da mnogi profesionalci i dalje ne prepoznaju situaciju visokog rizika, tj. da je svaka treća žena ubijena tokom 2017. godine, nasilje prethodno prijavljivala policiji. 

Ona je, komentarišući učinak Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je donet prošle godine, istakla da je dobro što je država uvela nultu toleranciju za nasilje. 

List navodi da će za godinu dana biti izrečeno oko 10.000 hitnih mera udaljenja nasilnika, odnosno zaštite žrtve ali da najveći broj optuženih za nasilje u porodici i dalje dobija uslovne kazne. 

Direktorka Viktimološkog društva Srbije Vesna Nikolić Ristanović rekla je za "Politiku" da represivni zakoni nemaju uticaj na smanjenje kriminaliteta. 

- Krivični zakoni ne mogu da reše nagomilane psihološke i porodične probleme. Mora se intezivirati rad na prevenciji fatalnih ishoda – istakla je Nikolić Ristanović. 

Ona je dodala da se nasilnicima retko određuje pritvor, a to je "mera koja u najvećoj meri štiti žrtvu od eskalacije naslja i ubistva". 

Prema njenim rečima, primetan je "trend" samoubistava među učiniocima nasilja u porodici.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp novosadska toplana elektrovojvodina jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad sahrane vremenska prognoza novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novorođenčad bebe servisne informacije Vreme u Novom Sadu Futog centralno groblje u Futogu bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje policija novosadsko porodilište betanija novosađani raspored sahrana novi sad isključenje vode Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje RHMZ Petrovaradin gradsko groblje bez struje