Alarmantno: U Srbiji vlada tiha epidemija hepatitisa C

Alarmantno: U Srbiji vlada tiha epidemija hepatitisa C

U Srbiji je oko 80.000 ljudi inficirano hepatitis C virusom (HCV), a mnogi i ne znaju da su zaraženi, rečeno je na regionalnom skupu infektologa u Novom Sadu.

Na stručnom skupu je zaključeno da se opravdano može govoriti o tihoj pandemiji hepatitisa C jer prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od hroničnog hepatitisa C u svetu boluje od 130 miliona do 150 miliona ljudi, dok oko 500.000 obolelih svake godine umre od posledica nelečene hronične infekcije.

Vodeći stručnjaci su ukazali na značaj podizanja svesti javnosti o hepatitisu C i rešavanja pitanja dostupnosti savremenih terapija. 

Jedan od zaključaka skupa "Iskustva i izazovi u efikasnom lečenju infekcija u Srbiji" bio je i da javnost treba konstantno upozoravati o faktorima rizika, potrebi testiranja, ali i raditi na poboljšanju dijagnostike i uvođenju novih terapijskih opcija. 

Vodeći stručnjaci iz Srbije i susednih zemalja rekli su da je neophodan multidisciplinarni pristup rešavanju postojećih izazova u lečenju hepatitisa C. 

Predstavnica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine Milotka Fabri rekla da poznata terapija pegilovanim interferonom, koja se trenutno primenjuje u Srbiji, izleči 50 odsto obolelih. 

- Preostalih 50 odsto suočava se sa prognozom ciroze jetre i pratećim komplikacijama koje mogu dovesti do karcinoma jetre. Mali broj bolesnika dobija šansu za novi život transplantacijom jetre – rekla je ona. 

Prema njenim rečima savremena terapija hepatitisa C traje 12 nedelja u više od 95 odsto slučajeva vodi izlečenju, ali danas u Srbiji na tu terapiju čeka više od 1.500 bolesnika koji su bezuspešno lečeni pegilovanim interferonom. 

- Lečenje savremenim lekovima doprinosi povećanju kvaliteta života obolelih i smanjenju troškova hospitalizacije – rekla je Fabri. 

Zamenica direktora Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević naglasila je da je u prethodnih godinu dana ostvaren značajan pomak u okviru zdravstvenog sistema i nabavke savremenih lekova nove generacije. 

- Nadamo da će lečenje inovativnom terapijom uskoro biti omogućeno i obolelima od hepatitisa C – dodala je Milošević. 

Na skupu su učestvovali stručnjaci iz oblasti infektologije, epidemiologije, mikrobiologije i farmakoekonomije, kao i predstavnici vodećih zdravstvenih i obrazovnih institucija.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop gradsko groblje Novo naselje bebe isključenja struje bez struje opens distrikt izmena režima saobraćaja JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadska policija raspored sahrana novi sad bez vode sahrane novi sad sahrane elektrovojvodina policija novorođenčad jkp lisje betanija isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad novosađani servisne informacije novosadsko porodilište servisne informacije novi sad jkp opens 2019 raspored sahrana i ispraćaja