Album Nikole Vranjkovića "Biološki minimum" je koncertni maksimum

Album Nikole Vranjkovića "Biološki minimum" je koncertni maksimum

Kultni srpski muzičar i pesnik Nikola Vranjković predstavlja “Biološki minimum“, trostruki album snimljen uživo u decembru 2019. godine, na koncertu u Kombank dvorani.

Ako je verovati kolekciji ulaznica koju brižljivo gajim i maglovitoj memoriji koja me svakodnevno izdaje, Nikolu Vranjkovića sam uživo slušala 12 puta. I baš 12 godina unazad, prvi put, na koncertu Block Outa u novosadskoj “Tremi”. Sećam se, sišao je sa bine a ja sam mu, tinejdžerski samouvereno prišla i rekla "Nikola, ja te puno volim i poštujem". U međuvremenu se puno stvari promenilo. Nema više Block Outa, ni stare “Treme” a, bogami ni ja nisam ista. Ono što se nije promenilo su ljubav i poštovanje prema liku i delu Nikole Vranjkovića.


 

Godina 2020. prekinula je niz mojih odlazaka na njegove koncerte ali se, u pravi čas, kada je kriza počela da uzima maha, pojavio trostruki lajv album “Biološki minimum”. Kliknula sam plej, zatvorila oči i čula:

Guše se ljudi zbijeni u krtogu i čekaju da sunce sine, da im snagu da. 


Naježila sam se. Glas je bio toliko čist i sugestivan da sam u momentu mogla da se zakunem da Nikola stoji tačno ispred mene. Ali nije ga bilo, proverila sam. Usledilo je tri sata budnog sna.


Ko je bio na koncertu ove moćne ekipe muzičara, zna da u ta tri sata stane ceo svet.
Stane jedna akustična gitara i četiri električne, stanu instrumentali i čista poezija, stanu ljubav i bes, moć i očaj, život i smrt. Stanu sva ona pitanja koja nisi imao koga da pitaš i misli koje nisi znao sam da sročiš. Kada čuješ kako svi u publici, u istom dahu pevaju “Dve reči”, “Majdan”, “Fotelju” i “Nikad”, znaš da su te reči i taj zvuk toliko snažni da, u tom trenutku, svako od nas preispituje intimnu istoriju sopstvenog bića. Kada se gitare raspištolje u “Moraćeš da naučiš da živiš sa tim”, kada te “Raskorak” izmesti iz prostora a onda povuče nazad stihovima “Nehajni građanin posluje s toliko volje”, kada osetiš kako bubnjevi u “Sretenju” pokušavaju da probude svet koji spava, znaš da to nije samo koncert. Tako i ovaj album, ne može da bude samo album."Biološki minimum", sa svojih 198 minuta muzike podeljenih u 27 pesama, predstavlja koncertni maksimum.
U njega su sažeti hajlajtovi tridesetogodišnje Nikoline karijere, neizostavni hitovi benda Block Out poput “Protiv sebe”, “Bunar želja ne postoji”, ”Nedostupna polja” i ”SDSS”, biseri solo karijere ”Plovni put” i ”Sretenje” i antologijske pesme “Zadrži svoj dah”, “Večernja zvona”, ”Tajni život suterena” i “Marburg“ sa, po mom mišljenju, najvrednijeg albuma izdatog na našim prostorima, u poslednje dve decenije.

Pored izbora pesama, koji će zadovoljiti svakog fana, ovaj album garantuje skoro pa potpuni koncertni doživljaj. Odlična produkcija, iskonske emocije, ludačka energija i magičan sinhronicitet muzičara i publike, biće više nego dovoljni da osetite istu onu silu koja vas prožima na njihovim nastupima uživo. Njime ćete, veronautičkim miljama, zaploviti u neke nove ali dobro znane vode.

Oceni vest:
19
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Block Off

  pre 835 dana i 14 sati

  Naklon do poda svakom ko izdrži 198 minuta muzike ovog neviđenog smarača.

  Oceni komentar:
  23
  4
 • mimi

  pre 835 dana i 12 sati

  Hitno potrebno vise ovakvih tekstova!

  Oceni komentar:
  0
  9