ALERGIJA ILI RESPIRATORNE INFEKCIJE: Lekar objašnjava da ih je teško razlikovati

ALERGIJA ILI RESPIRATORNE INFEKCIJE: Lekar objašnjava da ih je teško razlikovati

Poslednjih dana lekarske ordinacije pune su onih koji se žale na kijanje, curenje nosa, svrab u očima... Neretko pomislimo na alergiju, međutim šta ukoliko to nije? O tome, ali i posledicama kovid infekcije govori direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović.

Svaki dan u ambulantama pregledamo između 200 i 250 pacijenata, od čega se između 20 i 30 hospitalizuje. Najčešće su to onkološki bolesnici, ali su česti i slučajevi pogoršanja astme i hronično opstruktivne bolesti pluća, upale pluća, a tu je i sezona alergija – kazao Stjepanović za RTS.

Najveći broj obolelih su pušači i osobe srednje i starije životne dobi.

Stjepanović navodi i da je često teško razlikovati simptome alergijskih reakcije od virusnih infekcija.

Crvenilo i svrab očiju i povećano lučenje sekreta su zajednički simptomi, ali nakon obavljenih osnovnih laboratorijskih analiza znamo da li je u pitanju infekcija, a onda i dodatne procedure, snimanja i uzimanje briseva – objašnjava direktor Klinike za pulmologiju KCS.


Stanje sa kovidom lakše nego prošle godine

U odnosu na prošlu godinu kada je vladala delta varijanta kovida, imamo manje pacijenata. Tada je dolazilo do češćih upala pluća i težih kliničkih formi koje su zahtevale oksigenu terapiju i druge vidove invazivne i neinvazivne mehaničke ventilacije. Od omikron soja, infekcije su najčešće u gornjim delovima respiratornog trakta, tako da su upale pluća ređe navodi Stjepanović.

I pored toga, pacijenti kažu da i posle preležanog kovida osećaju malaksalost i da im treba po nekoliko nedelja da se potpuno oporave, piše RTS.RS.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan