Alkohol štetniji od heroina, kreka, duvana...

Alkohol štetniji od heroina, kreka, duvana...

Alkohol je najštetnija droga odnosno porok.

Ovo tvrdi Dejvid Džon Nut, neuropsihofarmakolog specijalizovan za proučavanje uticaja droge na mozak i bivši savetnik britanske vlade. On dodaje da su studije koje je radio s kolegama na području Velike Britanije, Evrope i Australije više puta pokazale da je šteta koju alkohol čini osobi koja ga konzumira i društvu u celini veća od štete koju čine heroin, "krek" kokain, duvan, marihuana i ekstazi, prenosi "Danas".

Prema studiji iz 2010. godine koju su napisali, na skali štetnosti droga koja se meri od nula do 100, alkohol zauzima prvo mesto s indeksom štetnosti od 72. Heroin je "skupio" 55 bodova štetnosti, "krek" kokain 54, metamfetamini 33, kokain 27, duhan 26, amfetamini 23, kanabis 20, ekstazi devet i LSD sedam. Nut kaže da je jedini siguran način za uživanje u alkoholu “nošenje tri slamke“ u kafić ili deljenje čaše vina s prijateljima.

− Kontinuirano se pokušava osporiti koncept štete od alkohola tako što se govori da ima određene benefite za zdravlje. Međutim, alkohol je vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca mlađih od 24 godine i zaslužan je za 26 odsto prevremenih smrtnih slučajeva unutar te grupe građana. Alkohol vas ne štiti. Optimalna doza je trećina čaše vina ili pola čaše lajt piva – rekao je britanski naučnik.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan