Almaški kraj postaje zaštićena kulturno-istorijska celina?

Almaški kraj postaje zaštićena kulturno-istorijska celina?

Za očuvanje ovog dela grada potrebna podrška i pomoć evropskih fondova i privatnih donatora.

Pokrenuta je procedura da se Almaški kraj proglasi za kulturno-istorijsku celinu, što bi dovelo do izmena u smislu održavanja i restauracije ovog specifičnog dela grada, izjavio je za Radio 021 direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Siniša Jokić.

- To će drastično pomoći Zavodu i građanima da se ovaj deo grada ambijentalno očuva. Kad je nešto kulturno dobro, onda je nama kao Zavodu lakše da dobijemo starateljstvo od Ministarstva kulture, što bi značilo da možemo obnavljati fasade i krovove. Naravno da će nam trebati pomoć i vlasnika objekata i građana da se organizujemo i koordiniramo – rekao je Jokić za 021.

On je naglasio da je izuzetno važno da se Almaški kraj sačuva i da će za to biti potrebna podrška i pomoć evropskih fondova i privatnih donatora. Jokić je izjavio i da bi akcioni plan bio sličan kao onaj za obnovu fasada u Podgrađu, budući da je i tamo većina objekata u privatnom vlasništvu. 

- Ovaj kraj je materijalni dokaz prisustva srpskog naroda u Novom Sadu od najranijih dana i vrlo je važan za utemeljenje Novog Sada kao Srpske Atine, ali i kao multikulturalnog centra – naveo je Jokić za 021.rs, dodavši da bi bilo dobro da se Almaški kraj zatvori za saobraćaj kako bi se predupredila dalja oštećenja na kolovozu i objektima, ali da je to teško izvodljivo zbog nedostatka velikog gradskog parkinga u okolini. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan