ALTERNATIVNE TURE: Evo šta bi Novosađani pokazali turistima (FOTO)

ALTERNATIVNE TURE: Evo šta bi Novosađani pokazali turistima (FOTO)

Pored Petrovaradinske tvrđave, Dunavskog parka i centra, naši sugrađani bi strancima pokazali i pravoslavne hramove, jedinstvene postavke u muzejima, Univerzitetski centar, Podbaru, Frušku goru, Najlon pijacu, plažu Bećarac...

Osim centra grada, koji takođe treba posetiti, tu su i ona mesta koja bi svakako mogla poslužiti kao ponuda turistima koji dolaze u Novi Sad.

Prema rečima Miroslava Farkaša iz Centra za revitalizaciju kulturno-istorijskog nasleđa (CERKIN) inostranim turistima treba pokazati ono što nemaju u gradovima iz kojih potiču, niti ono što mogu videti u drugim metropolama, a to su pravoslavni hramovi, Vladičanski dvor, manje poznata mesta gde su živeli znameniti Novosađani, ali i nezaobilaznu postavku rimskih šlemova u Muzeju Vojvodine.

Mešavina stilova: Vladičanski dvor u Novom Sadu


- U centru grada svakako treba posetiti Vladičanski dvor, kao i zgradu Banovine. Vladičanski dvor je mešavina stlova, po čemu je originalna, a za njom po građevinskoj vrednosti ne zaostaje ni zgrada Banovine. Zbog svoje velelepne kompozicije koja liči na veliki brod, nazivaju je i "belom krstaricom". Od svih pravoslavnih crkava u Novom Sadu najveća je Almaška, građena od 1797. do 1808. godine u stilu ranog klasicizma. Drvorez je radio Aksentije Marković, a ikonostas i zidno slikarstvo Arsenije Teodorović. Zidne kompozicije u oltaru pripadaju ukrajinskom slikaru Andreju Šaltisti. U Buni je bombardovana 12. juna 1849. godine. Polovinom 1852. godine posetio ju je imperator Franja Josif, koga je u oltar uveo bački vladika Platon Atanacković da poljubi jevanđelje –
kaže Farkaš.

Po njegovim rečima, svako ko kroči u Almašku crkvu ostaje bez daha, a još uvek je nisu "zaposeli" turisti tako da je ona odlična za one koji ne vole gužve.


Ostavlja bez daha: Almaška crkva na Podbari


Do Almaške crkve iz centra grada moguće je doći ulicom Zlatne grede u kojoj su nekada živeli Jovan Jovanović Zmaj i Đura Daničić. Na desnoj strani, iza Platoneuma, gde je sada gimnastička dvorana Zmaj-Jovine gimnazije, nalazila se rodna kuća velikog pesnika. U produžetku je dvorište Gimnazije, sa zidanom i gvozdenom ogradom i ulazom, kao i jedno krilo same škole.

Đura Daničić, filolog i blizak saradnik Vuka Karadžića rodio se nekoliko ulica niže od mesta gde je Vuk boravio tokom lečenja u užem centru grada. Daničić je rođen u ulici Zlatne grede 31.


Zlatne grede 31: Rodna kuća Đure Daničića


Sledeća na Farkaševoj mapi mesta koja obavezno treba posetiti je Uspenska crkva, podignuta u baroknom stilu, a zbog umetničke obrade, opreme, inventara i oblikovanja, bila je najznačajnija crkva i šireg područja.

- Drvorezbarski i slikarski posao izveli su novosadski majstori, prvi Marko Gavrilović sa Arsenijem i Aksentijem Markovićem, a drugi Janko Halkozović i Vasa Ostojić. Kasnije zidno slikarstvo pripada pop Joci Jovanoviću, parohu ovog hrama – kaže Farkaš.


Barokna lepotica: Uspenska crkva u Novom Sadu


Nezaobilazna je i ponuda Muzeja Vojvodine, i to Antička zbirka čuvena po tri pozlaćena šlema iz IV veka. Dva najznačajnija predmeta, raskošni pozlaćeni kasnorimski šlemovi, doneti su u Muzej Vojvodine 1955. godine iz sela Berkasovo u Sremu, u blizini Šida. Njih je vlasnica njive slučajno okrila tokom oranja. Shvatajući vrednost i mogućnosti koje pružaju predmeti ovog tipa, Muzej je 2007. godine otkupio još jedan pozlaćeni šlem iz IV veka. Veoma fragmentiran, otkriven je u okolini sela Jarak, 17 km jugoistočno od nekadašnjeg Sirmijuma (Sremske Mitrovice). Delove šlema pronalazač je otkrio u malom sivo-pečenom keramičkom krčagu.

Nadaleko čuven po svojoj zbirci antičkih predmeta: Muzej Vojvodine u Dunavskoj ulici


Vredna obilaska svakako je i rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu koja se nalazi u podgrađu Tvrđave. Sagrađena je 1745. i smatra se jednom od najlepših baroknih građevina u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro je u Zagrebu, 20. maja 1859. godine. Bio je hrvatski ban od 1848. do 1859. godine, a za vreme vladavine ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor.


Nazivaju je i "belom krstaricom": Zgrada Banovine na Bulevaru Mihajla Pupina


Istovremeno inostranim turistima Novosađani bi pokazali i Biskupijsko svetište Gospe Tekijske, jedinstveni spomenik kulture, hrišćansko svetilište, ekumensko okupljalište: pravoslavaca, protestanata i katolika. Crkva, na samom izlasku iz Petrovaradina spomenik je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a tu se susreću obeležja nekoliko religija. Dokaz da crkvu posećuju svi vernici je u samoj unutrašnjosti gde se sa obe strane ulaza istaknute javne zahvalnice na: ćirilici, latinici, srpskom, hrvatskom, mađarskom i nemačkom jeziku.

Oni nešto mlađi Novosađani bi svakako svoje kolege iz drugih gradova odveli u kampus.

- Imamo lep kampus gde se u jednom krugu nalaze skoro svi fakulteti. Ovo mesto puno je mladih, a stranci bi za svega 100 ili 200 dinara mogli da kupe i polovne knjige domaćih pisaca i ponesu ih kao jedinstveni suvenir – kaže Jovan Pejaković student pshologije.

Polovne knjige kao suvenir: Kampus Univerziteta u Novom Sadu


Istovremeno, studenti bi vrlo rado pokazali i plažu Bećarac, jer su na njoj dobrodošli i kućni ljubimci, kao i Najlon pijaca u kojoj se povoljno može kupiti popularna vintidž garderoba ali i biciklističke ture po preporuci "Novosadske biciklističke inicijative".

Osim toga, Novosađani sa kojima smo razgovarali bi goste obavezno odveli u obližnji salaš ili u neku od čardi na Dunavu, gde bi im preporučili da probaju nešto od vojvođanskih specijaliteta.


Tekst:
Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović, Srđan Srđanov

Oceni vest:
10
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija Voša Miloš Vučević memorijal velikana vremenska prognoza novi sad odbojka OK Vojvodina vreme danas elektrovojvodina novosadsko porodilište Isključenje struje servisne informacije groblje sahrane novi sad bez vode raspored sahrana novi sad havarija na vodovodu bebe betanija lisje Elektrodistribucija Novi Sad Spens servisne informacije novi sad bez struje jkp lisje Daško i Mlađa isključenja struje novosadski sajam almaško groblje gradsko groblje