Ambasador Rusije posetio Novi Sad

Ambasador Rusije posetio Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je Nj. E. Ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina u Svečanoj sali Gradske kuće.

- Veliko je zadovoljstvo ugostiti u Gradskoj kući Nj. E. Ambasadora Čepurina. Nekoliko tema će biti aktuelno na dnevnom redu naših prijateljskih razgovora. Ove godine navršava se jubilarnih deset godina od kada su Nižnji Novgorod i Novi Sad gradovi - pobratimi i povodom tog jubileja priprema se nekoliko događaja koji će još više učvrstiti vezu između naša dva grada. Mnogo toga kvalitetnog je međugradskom saradnjom postignuto u protekloj deceniji, pre svega na polju kulture, ali i obrazovanja. Bitno je istaknuti saradnju novosadskog univerziteta i univerziteta iz tog ruskog grada, koja je više nego dobra. A pored toga, dosta je razvijena i saradnja između nižnjenovgorodskih škola i škola u Novom Sadu, prvenstveno mislim na Gimnazije „Laza Kostić“ i „Isidora Sekulić“, a otvorena je i škola na ruskom jeziku u OŠ „Jovan Popović“. Veliko mi je zadovoljstvo što ću sa ambasadorom Ruske Federacije obići i Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ gde se nalazi Ruski centar, a posebno što ćemo posetiti jednu od najvažnijih institucija u našoj zemlji, Maticu srpsku, čije je preseljenje davne 1864. Godine u Novi Sad odigralo ogromnu ulogu u procvatu nauke i kulture, i zahvaljujući kojoj Novi Sad s ponosom nosi epitet „Srpska Atina“ – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da je Grad Novi Sad odličan partner sa Naftnom industrijom Srbije, sa kojom je u prethodnom periodu sproveo više aktivnosti i projekata na obostrano zadovoljstvo.

Nj. E. Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin istakao je da je da je za njega uvek veliko zadovoljstvo poseta Novom Sadu.

- Na međugradskom nivou evidentno postoji kvalitetna saradnja i povoljni odnosi, a nadam se da će se oni i dalje razvijati u dobrom pravcu. Naši odnosi sa Srbijom razvijaju se korak po korak, a osnov tih odnosa je prijateljstvo između naših zemalja. Na polju kulturne saradnje, odnosi se razvijaju aktivno, a želja nam je da nastavimo da razvijamo ekonomsku saradnju, ali i onu na polju energetike – rekao je ambasador Čepurin, istakavši kao značajno da kompanija NIS, čiji godišnji prihodi iznose oko 15% prihoda budžeta Srbije, ima sedište upravo u Novom Sadu. On je podsetio i na rad firme zadužene za realizaciju ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica RŽD internešnl, čiji su osnivač Ruske železnice, a koje renoviraju pruge na potezu Beograd - Novi Sad.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, oni su se uputili u obilazak Gimnazije“Jovan Jovanović Zmaj“ u okviru koje funkcioniše Ruski centar gde su razgovarali sa koordinatorom Ruskog centra Nenadom Spasićem. Ruski centar u Novom Sadu je otvoren 25. Juna 2009. Godine, na inicijativu Fonda „Ruski svet“ i Društva srpsko - ruskog prijateljstva. Ruski centri fonda „Ruski svet“ se otvaraju s ciljem da popularizuju ruski jezik i kulturu, kao važne elemente svetske civilizacije, da podržavaju programe učenja ruskog jezika u inostranstvu, da razvijaju međukulturalni dijalog i učvršćuju razumevanje i saradnju među narodima. Nj. E. Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin obišao je i Maticu srpsku i tom prilikom sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem prisustvovao sastanku sa predsednikom te najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije prof. Dr Draganom Stanićem, generalnim sekretarom doc. Dr Đorđem Đurićem i članovima Predsedništva Matice srpske.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan