Ambrozija i ove godine muči Novosađane

Ambrozija i ove godine muči Novosađane

U Novom Sadu beleže se visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu, a tako će biti i u predstojećim danima.

Sezona ambrozije je počela, a radnici Gradskog zelenila poslednja dva meseca rade na suzbijanju korova sa jednim od najjačih prirodnih alergena. Veći deo mehanizacije ovog preduzeća angažovan je upravo na ovom poslu, a suzbijanje će se raditi sve do polovine oktobra, odnosno kraja sezone cvetanja ove biljke.

Kako kažu u Zelenilu za 021.rs, suzbijanje ambrozije, uz navodnjavanje mladih sadnica i cvetnih rundela, prioritetni je zadatak tog preduzeća. Kroz ugovor sa Gradom Novim Sadom obavezani su da pređu 10 miliona kvadratnih metara korovskih površina.

Do ovog trenutka urađeno je 3,3 miliona, košenje 95 odsto, a hemijskim sredstvima oko pet odsto. U radu se nalazi 461.000 kvadratna metra, a naše ekipe uklanjaju velike površine pod korovom u Nemanovcima, Kaću, Novim i Starim Ledincima, Šangaju, Bukovcu, uz puteve prema Sremskoj Kamenici i oko nje, na Avijatičarskom naselju, Telepu, Limanima i podunavskoj dolmi. S obzirom na to da je ovo izuzetno obiman posao, svaka subota je radna, kako bismo stigli da sve završimo u predviđenom roku – poručuju u Zelenilu.

Onima koji su alergični na polen ambrozije ne pogoduje to što je u sledećih nekoliko dana najavljeno suvo vreme. U slučaju kiše, polen bi se spustio na zemlju i ne bi se širio kroz vazduh.

Građanima koji su alergični na neke od biljaka savetuje se šetnja posle kiše, provetravanje prostorija uveče, tuširanje posle boravka napolju, promena odeće, iščetkavanje ljubimaca. Takođe, ukoliko primete simptome alergije trebalo bi da se jave svom lekaru.

U Gradskom zelenilu mole građane da budu tolerantni prema radnicima ovog preduzeća, zbog buke koju proizvodi njihova mehanizacija u ranim jutarnjim časovima.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sugradjanin

  pre 886 dana i 14 sati

  Već 5 godina, u svakoj sezoni cvetanja ambrozije, ja svoje simptome alergije rešavam primanjem injekcije kod dr. iz Futoga. Probao sam razne stvari, ništa nije pomagalo. Injekcija najverovatnije sadrži korikosteroide, ali pomaže. Postavljam broj za sve ljude kojima ovaj je ovaj problem stvarao muke kao što je i meni svake godine. Čovek radi od 16-20h radnim danima. *** cenzurisano ***. Pozovite, raspitajte se. Sve najbolje dobri ljudi

  Oceni komentar:
  7
  4