AMBROZIJA: Kako olakšati simptome alergije?

AMBROZIJA: Kako olakšati simptome alergije?

Nalazimo se u periodu najintenzivnijeg cvetanja i polenizacije ambrozije, što osobama koje su alergične remeti svakodnevni život.

Načelnica dečije klinike "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić savetuje ljudima da izbegavaju kontakt sa polenom koliko mogu, a ukoliko je potrebno, da jave se lekaru kako bi im bila prepisata adekvatna terapija.

Ona je za N1 objasnila da su simptomi alergije na ambroziju jutarnje kijanje u napadima, zaptivenost ili curenje nosa po čitav dan, kao i grebanje u grlu sa nadražajnim kašljucanjem.

Polenizacija ambrozije najintenzivinija je u avgustu i septembru, a u zavisnosti od klimatskih uslova, može se produžiti i na oktobar. Ostojić je podsetila da se sa terapijom antihistaminicima kreće već krajem jula, i da ti lekovi umanjuju tegobe i alergičnim osobama poboljšavaju kvalitet života.

Dalje savetuje izbegavanje jutarnjih aktivnosti napolju jer je tada polenizacija najjača, kao i zatvaranje prozora. Decu, dodala je, treba presvući kada se vrate iz parka, i redovno ih kupati i prati im kosu, kako bi se smanjio kontakt sa alergenom.

Alergijske bolesti su bolest savremenog društva, rekla je doktorka i dodala da za njih postoji genetska predispozicija. Napomenula je i da je važno razlikovati alergije i virusne infekcije.

– Alergije nemaju povišenu temperaturu i dugotrajnije su – poručila je roditeljima kako da prepoznaju simptome alergije.

Kazala je i da osobe koje znaju da su alergične na ambroziju, čim osete da ne mogu da izdrže sa opštim merama, treba da se jave lekaru kako bi se prepisala terapija, prenosi N1.

Budući da ovih dana pada kiša, alergičnim osobama bi trebalo da bude lakše jer se polen spira sa lišća i manje ga je u vazduhu. Ukazala je, međutim, da zagađenje vazduha može da bude okidač bolesti, kao i da je vetar problematičan jer raspršuje polen.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan