"Američki kutak" s pogledom na Đavu: Besplatni programi krojeni po meri Novosađana (FOTO)

"Američki kutak" s pogledom na Đavu: Besplatni programi krojeni po meri Novosađana (FOTO)

Šetnja Kejom je ukorenjeni novosadski ritual. Dunav, Petrovaradinska tvrđava, mostovi, rekreacija, brodovi, laganica, pecaroši, čaprc divan...tako lokalno.

Ako u večernjim satima pređete ili reagujete čulom vida na suprotnu stranu od reke, iznenadićete se kako vas gledaju Nikola Tesla, Marina Abramović, Martin Luter King i Ela Ficdžerald. Sjajni murali celom potezu daju svetski šmek. Od decembra 2018. godine tu je ušuškan "American Corner" – "Američki kutak". Na radost sugrađana, posle 14 godina preselio se s ćoška iz centra na ovu atraktivnu lokaciju i u funkcionalan prostor koji otvaraju mogućnost za novu gradsku priču. Pogled na Đavu, hlad prisutan od 11 sati, radovi na bašti u toku, krčka se ideja za noćne hepeninge... Otvaranje izložbe Oli Popins u aprilu je pokazalo da mesto ima potencijal za žurke pod Mesecom i da diše urbanom, zaboravljenom šorovskom energijom. Šta se nudi Novosađanima u ovom kulturnom kutku, kada će da zaživi bašta, da li nas očekuju svirke... razgovaramo s petorkom koja je zadužena da novosadskoj zajednici ponudi nešto drugačiji sadržaj. Oni su Aleksandra Dragutinović, Milica Rašković, Marko Aleksić, Milan Milinkov Majer i Marko Bumbić.


– Najzad smo se preselili i sad nam sledi druga faza, odnosno opremanje i otvaranje bašte. Ideja nam je da dajemo šansu neafirmisanim gradskim bendovima. Američka ambasada je voljna da nabavi opremu, ali s obzirom da je ceo prostor potpuno renoviran i u otvaranje je uloženo 150.000 dolara, razumemo zašto se otvaranje bašte odužilo. S obzirom da ne smemo da imamo dodir s novcem, dogovorićemo se s komšijskim restoranima da i u našoj bašti ljudi mogu da se osveže. Imamo odličnu saradnju s gradskim kulturnim ustanovama. Moramo da naglasimo da mi nismo NATO plaćenici (smeh), već smo zaposleni u redakciji Kulturnog centra Novog Sada. Imamo redovne programe i razne obuke, a važno je da je sve to besplatno. Potrebno je samo da se učlanite, što se takođe ne plaća, niti se članstvo obnavlja godišnje. Pored korišćenja biblioteke, naši članovi imaju priliku da prisustvuju brojnim programima, predavanjima i radionicama, koriste internet, ali i da se uključe u kreiranje programa u saradnji sa nama –
čuli smo od ekipe iz "Kutka"."Američki kutak" je jedina institucija u Novom Sadu i jedna od četiri u Srbiji, gde možete da polažete TOEFL ispit. Biblioteka je uglavnom na engleskom jeziku i pored beletristike, mnoštva časopisa, članovima je na raspolaganju stručna literatura i udžbenici potrebni za upis na američke koledže. Očekuju vas i konverzacije na engleskom, diskusije o filmovima, američkoj kulturi, studijama u Americi. Tu je i dečiji kutak, a tematske žurke su posebno zanimljive. Ako niste znali, ovde potpuno besplatno možete da obavite digitalizaciju VHS i drugih kaseta.

– Različiti smo od drugih centara u Srbiji, a ima ih u Beogradu, Nišu i Subotici. Oni se obično nalaze u okviru biblioteke ili neke druge kulturne ustanove, a mi smo specifični jer imamo zaseban prostor i to odličan. Ipak je Novi Sad studentski i ne tako mali grad. Drago nam je što su i Grad i Američka ambasada prepoznali potrebu za ovakvim prostorom. Već šest godina na Štrandu imamo Kreativnu biblioteku, redovni smo na Exitu, a četiri godine smo deo i Brod teatra. Trudimo se da sarađujemo s raznim organizacijama i na to smo ponosni. Od vrtića preko Ekumenske humanitarne organizacije do SPANS-a. Programi su prilagođeni svim uzrastima, a najvažniji je momenat socijalizacije i usavršavanja engleskog jezika. Pored nas petoro zaposlenih, tu je dosta volontera koji su sjajni i različitih godišta. Oni imaju razne povlastice preko KCNS, a posle godinu dana dobijaju preporuku od Američke ambasade, što znatno znači u daljoj poslovnoj karijeri. Ističemo da smo pet frendli i skrećemo pažnju na odlične radionice Vitomira Simurdićaporučili su mladi kreativci.


Kako kažu naši sagovornici, reakcije Novosađana, ali i turista su pozitivne. Većina sugrađana dolazi da uči i usavršava se, ali ima i onih mlađih kojima je kompjuterski kutak zarad igrica neizbežna svakodnevnica.

– Mi osluškujemo ljude šta traže, pa tako i kreiramo programe. To su radionice koje dolaze iz zajednice, a ne da ih "Američki kutak" nameće. Novi Sad 2021 je preuzeo naš model i to sad primenjuju u novootvorenim kulturnim stanicama. Celu priču smo razvili u nešto pozitivno. I pored tog, u društvu prisutnog, antistava prema Americi, uspeli smo da "Američki kutak" zaživi kao otvoren prostor u koji svi rado dolaze, a jako smo ponosni što nas umetnici redovno posećuju. Sve informacije možete naći na našem sajtu, a aktivni smo i na društvenim mrežama. Izvolite, dođite do nas – zaključili su novosadski kulturnjaci.Tekst:
Dejan Ignjić
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Terez Kutri

  pre 1546 dana i 23 sata

  Zahvaljujuci clanskoj karti "Americkog kutka"koja mi je uvek u novcaniku ,taj isti novcanik(ukraden) dobila sam nazad za dve nedelje bez da mi je bilo sta falilo od dokumenata(sem novca).Zahvalna sam i ponosna sto sam clan."Americkog kutka"

  Oceni komentar:
  0
  4