AMSS: Saveti za vožnju u zimskom periodu

AMSS: Saveti za vožnju u zimskom periodu

Najvažnije je prekontrolisati ispravnost vozila i u otežanim uslovima u saobraćaju uvek imati poseban oprez...

Zimske vremenske prilike osim velikog opreza za volanom, zahtevaju i prilagođenu brzinu kretanja uslovima na putu – najčešće slabijoj vidljivosti, klizavom kolovozu i usporenom saobraćaju. Zimski uslovi zahtevaju punu odgovornost svake osobe za volanom.

Savetuje se izbegavanje vožnju u stanju umora, nervoze, neispavanosti, pod uticajem alkohola ili pod terapijom koja može da utiče na smanjenu koncentraciju i ispravno prosuđivanje.

Vozilo mora biti potpuno tehnički ispravno. Potrebno je kod majstora proveriti posebno kočnice, uređaje za upravljanje, trap, pneumatike, uređaje za osvetljavanje, akumulator, brisače i rashladnu tečnost u sistemu za hlađenje, kao i sve ostalo.

Pri niskim temperaturama vazduha u uslovima smanjene vidljivosti, obavezno je potrebno proveriti da li funkcioniše sistem za pranje vetrobranskog stakla i sipati tečnost koja ne mrzne. Takođe, potrebno je proveriti ispravnost brisača i grejača zadnjeg vetrobranskog stakla.

Posebno je važno tokom zime redovno proveravati stanje pneumatika u kojima pritisak mora da odgovara zahtevima iz tehničke knjižice proizvođača vozila. AMSS podseća da od 1. novembra do 1. aprila, prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, obaveznu zimsku opremu čine sve četiri zimska pneumatika sa dubinom šare najmanje 4 mm, a svi koji se nalaze van grada, u prtljažniku moraju imati lance. Kazna je 3. 000 dinara. U zimskim uslovima vožnje dobro je u kolima imati i lopatu, metlicu za čišćenje stakla, sprej za bravice, kablove za startovanje motora i strugalicu za led.

Po snegu i ledu na kolovozu, AMSS savetuje da se u vožnji izbegavaju nagle promene pravca kretanja vozila i nagla kočenja. Tada je najbolje voziti pod malim gasom i u nižem stepenu prenosa, pribrano i strpljivo. Najvažnije je da se tada ne prave nagli pokreti volanom ili kočnicom, potrebno je smanjiti brzinu i kočiti motorom, odnosno ubaciti u niži stepen prenosa, pažljivo, da se vozilo ne zanese. U takvim momentima treba izbegavati nožnu kočnicu, posebno ako vozilo ima zadnju vuču.


Za one koji se nađu u situaciji da moraju bez montiranih lanaca da voze po dubokom snegu, upravljač treba da drže pravo, kako bi prednji i zadnji točkovi imali isti pravac kretanja. Ukoliko automobil šlajfuje, treba pokušati kretanje unazad, a ako to ne uspe, onda pod točkove treba sipati pesak, podmetnuti granje, krpe ili slično.

SAVETI:
- proverite tehničku ispravnost vozila
- prekontrolisati nivo svih tečnosti
- prekontrolisati antifriz
- koristiti za pranje vetrobranskog stakla tečnost koja ne mrzne
- proveriti stanje akumulatora
- vozilo uvek očistiti od snega
- proveriti pritisak u pneumaticima uključujući i rezervni točak
- staviti glicerin u sve bravice na vratima a glicerinom namazati i prijanjajuće gume na vratima
- u dizel gorivo eventualno dodati odgovarajući aditiv koji će sprečiti smrzavanje dizel goriva
- obavezno poneti zimsku i prateću opremu
- ne piti alkohol
- nikada ne ubrzavati i ne kočiti naglo
- uvek prilagodjavati vožnju trenutnim uslovima na putu
- obavezno držati propisno rastojanje.

U bilo koje vreme, vozačima i vozačicama savetuje se da se pre puta detaljno informišu o stanju na putu, pozivanjem broja 1987 Operativnog  centra koji u AMSS Srbije dežura danonoćno. 


Izvor: Auto moto savez Srbije

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

crna hronika raspored sahrana novi sad novosadska policija novosađani Vreme u Novom Sadu novorođenčad RHMZ servisne informacije novi sad bez vode Futog horoskop NURDOR betanija bebe jkp lisje Republički hidrometeorološki zavod sahrane novi sad isključenja struje Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište horoskopski znaci isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sremski karlovci JKP Vodovod i kanalizacija mup novi sad servisne informacije dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja