Analitičari: Kazniti navijače Partizana zbog uvreda

Analitičari: Kazniti navijače Partizana zbog uvreda

Uzvici navijača Partizana "Pola Mađar, pola ustaša" upućeni navijačima i fudbalerima Vojvodine na utakmici u Beogradu, veoma su zabrinjavajuća pojava i tužilaštvo i nadležni u državi moraju reagovati i pronaći inspiratore tog govora mržnje, ocenili su danas politički analitičari.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević rekao je agenciji Beta da je takav govor mržnje naročito opasan ukoliko se ima u vidu kontekst '90-ih godina prošlog veka, kada je u Vojvodini bilo masovnih zastrašivanja nesrpskog stanovništva.

- To je svakako širenje mržnje, za koju smo se nadali da je negde iza nas. Uzimajući u obzir kontekst devedesetih godina, jasno nam je dokle ovo može da dovede, jer smo se nažalost bili uverili u to - kazao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, blage osude ovakvih incidenata nisu dovoljne i država mora da pokaže oštru reakciju prema organizatorima incidenta.

Direktor Centra za regionalizam, politikolog Aleksandar Popov rekao je da je u Srbiji poznato da navijači gotovo ništa ne rade spontano i dodao da ima utisak da neko ponovo mobiliše nasilničke snage.

- Vojvodina dolazi u žižu interesovanja tim više što se približavaju pokrajinski izbori. Incidenti poput ovog su loš znak i pokazuju kakve su namere vlasti u odnosu na Vojvodinu - ocenio je Popov.

On je rekao da je primer sa održavanjem Parade ponosa u Beogradu ove godine jasan dokaz da država može da obuzda takozvane navijače kada god to poželi.

Izrazio je zabrinutost zbog učestalih ekstremno nacionalističkih incidenata i rekao da se lako može otkriti ko te grupe drži pod kontrolom i ko ih instruiše.

- Ponovo se oživljava taj duh mržnje prema svemu što je drugo i drugačije od dominantne nacionalističke ideologije. Ranije su na meti bili Bošnjaci, Hrvati, Albanci, a sada Vojvođani, i sve to je veoma opasno - rekao je Popov agenciji Beta.

Sociolog kulture Ratko Božović ocenio je da jučerašnji incidenti na stadionu Partizana jasno pokazuju da su mržnja i iracionalnost kontinuitet u Srbiji.

- Celina društva je zahvaćena ekstremizmom. Ekstremizam je patologija i sveprisutan je, što znači da mi imamo patološko društvo. Ovde su na okupu sve moguće predrasude. Nemamo sposobnost da se suočimo sa samim sobom, mi smo u maglama laži i prevare - rekao je Božović.

Vojvodina je na utakmici u subotu u Beogradu pobedila Partizan sa 2:0, a sudija je u jednom momentu prekinuo meč zbog uzvika "Pola Mađar, pola ustaša" upućenih navijačima i fudbalerima Vojvodine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza novi sad bez struje Srbija klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana mup novi sad novosadsko porodilište detelinara Vreme u Novom Sadu RHMZ vremenska prognoza policija bebe novorođenčad zdravlje odbojka servisne informacije novi sad betanija Petrovaradin promenada bez vode isključenja struje novosađani Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje Futog elektrovojvodina tržni centar promenada novi sad