ANALIZA DOMA ZDRAVLJA: Stopa dojenja u NS viša od globalnog i republičkog proseka

ANALIZA DOMA ZDRAVLJA: Stopa dojenja u NS viša od globalnog i republičkog proseka

Povodom obeležavanja Nacionalne nedelje podrške dojenju, od 3. do 9. oktobra, Dom zdravlja "Novi Sad" uradio je analizu procenta dojenih beba u opštinama Novi Sad i Sremski Karlovci za prvih 8 meseci ove godine.

Analizom je obuhvaćeno 2.279 novorođenčadi, ravnomerne zastupljenosti muškog i ženskog pola. U prvom mesecu života je ekskluzivno dojeno 60,2% , a 7,6% majki je od samog starta davalo deci adaptiranu formulu, najčešće zbog svog zdravstvenog stanja.

Zahvaljujući upornoj promociji prednosti majčinog mleka, danas smo došli u situaciju da je minimalan broj žena koje ne žele da doje svoju decu. Tokom prva tri meseca života ekskluzivno je dojeno 59,4%, a tokom prvih 6 meseci 46% beba. Stopa dojenja u opštini Novi Sad i Sremski Karlovci je daleko iznad stope na globalnom i republičkom nivou, što je rezultat zajedničkog delovanja svih institucija, na prvom mestu upravo Doma zdravlja "Novi Sad" – kaže se u saopštenju ove zdravstvene institucije. .

- Naša misija je da u narednih 5 godina povećamo procenat ekskluzivno dojenih beba u prvih mesec dana na 80%, a u prvih 6 meseci na 60%. – poručuju iz DZNS.

Još tokom trudnoće naše sugrađanke pohađanjem Škole za trudnice stiču osnovna znanja o prednostima majčinog mleka, u odnosu na drugu hranu. Nakon izlaska iz porodilišta patronažne sestre pomažu mladim majkama u kućnim uslovima da savladaju teškoće koje mogu da se jave u prvim danima razvoja laktacije i podstiču ih da obezbede svom detetu najkvalitetniji obrok od samog starta, a to je upravo majčino mleko.

Svi znamo prednosti majčinog mleka koje su višestruke, kako za novorođenče i njegovu majku, tako i za čitavo društvo. Ali uprkos tome stopa dojenja na globalnom nivou je 39%. Prema poslednjim podacima Unicefa u Republici Srbiji samo je 13% ekskluzivno dojenih beba u prvih 6 meseci života, i ti podaci su poražavajući.

- Promocija dojenja je konstatan proces i ona mora biti svakodnevna. Mi ćemo nastaviti, kao i do sada, da insistiramo na najkvalitetnijem obroku za naše najmlađe, a to je upravo majčino mleko. Nema boljeg – kaže se na kraju saopštenja Doma zdravlja "Novi Sad". 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan