ANALIZA DOMA ZDRAVLJA: Stopa dojenja u NS viša od globalnog i republičkog proseka

ANALIZA DOMA ZDRAVLJA: Stopa dojenja u NS viša od globalnog i republičkog proseka

Povodom obeležavanja Nacionalne nedelje podrške dojenju, od 3. do 9. oktobra, Dom zdravlja "Novi Sad" uradio je analizu procenta dojenih beba u opštinama Novi Sad i Sremski Karlovci za prvih 8 meseci ove godine.

Analizom je obuhvaćeno 2.279 novorođenčadi, ravnomerne zastupljenosti muškog i ženskog pola. U prvom mesecu života je ekskluzivno dojeno 60,2% , a 7,6% majki je od samog starta davalo deci adaptiranu formulu, najčešće zbog svog zdravstvenog stanja.

Zahvaljujući upornoj promociji prednosti majčinog mleka, danas smo došli u situaciju da je minimalan broj žena koje ne žele da doje svoju decu. Tokom prva tri meseca života ekskluzivno je dojeno 59,4%, a tokom prvih 6 meseci 46% beba. Stopa dojenja u opštini Novi Sad i Sremski Karlovci je daleko iznad stope na globalnom i republičkom nivou, što je rezultat zajedničkog delovanja svih institucija, na prvom mestu upravo Doma zdravlja "Novi Sad" – kaže se u saopštenju ove zdravstvene institucije. .

- Naša misija je da u narednih 5 godina povećamo procenat ekskluzivno dojenih beba u prvih mesec dana na 80%, a u prvih 6 meseci na 60%. – poručuju iz DZNS.

Još tokom trudnoće naše sugrađanke pohađanjem Škole za trudnice stiču osnovna znanja o prednostima majčinog mleka, u odnosu na drugu hranu. Nakon izlaska iz porodilišta patronažne sestre pomažu mladim majkama u kućnim uslovima da savladaju teškoće koje mogu da se jave u prvim danima razvoja laktacije i podstiču ih da obezbede svom detetu najkvalitetniji obrok od samog starta, a to je upravo majčino mleko.

Svi znamo prednosti majčinog mleka koje su višestruke, kako za novorođenče i njegovu majku, tako i za čitavo društvo. Ali uprkos tome stopa dojenja na globalnom nivou je 39%. Prema poslednjim podacima Unicefa u Republici Srbiji samo je 13% ekskluzivno dojenih beba u prvih 6 meseci života, i ti podaci su poražavajući.

- Promocija dojenja je konstatan proces i ona mora biti svakodnevna. Mi ćemo nastaviti, kao i do sada, da insistiramo na najkvalitetnijem obroku za naše najmlađe, a to je upravo majčino mleko. Nema boljeg – kaže se na kraju saopštenja Doma zdravlja "Novi Sad". 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

27. novosadski maraton bez vode šoping centar promenada Spens sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana servisne informacije bez struje bebe jkp lisje novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja izmena režima saobraćaja isključenje vode novorođenčad novosađani humanitarna akcija klinički centar vojvodine Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija Aleksandar Vučić elektrovojvodina KCV novosadska policija isključenja struje betanija