Analiza pokazala koja zemlja ima najbolji zdravstveni sistem

Analiza pokazala koja zemlja ima najbolji zdravstveni sistem

Zemlje Evropske unije i Australija sastavile su izveštaj o novom rangiranju međunarodnog zdravstvenog sistema. Prva na listi je Norveška, a slede Holandija i Australija. Britanski nacionalni zdravstveni servis koji je na prošlom rangiranju bio na prvom mestu, ove godine je pao na četvrto.

Izveštaj koji je objavljen prošle sedmice analizira zdravstvene sisteme Australije, Kanade, Francuske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Švedske, Švajcarske, Velike Britanije i SAD.

Sastavila ga je grupa američkih zdravstvenih advokata iz Fondacije Komonvelt koja je analizirala 11 bogatih zemalja u pet kategorija, a to su: pristup zdravstvenim uslugama, bolnička nega, efikasnost administracije, jednakost i ishod zdravstvenog lečenja

Šta su otkrili?

U globalu, najefikasnije zemlje su bile one koje su pacijentima smanjile troškove lečenje, navodi se u izveštaju. Posebno se ističe smanjenje računa za lečenje koja su uvedena u Norveškoj i Švajcarskoj, kao i odluka Nemačke iz 2013. godine da ukine takse za preglede kod lekara.

Omogućavanjem lakšeg pristupa lečenju smanjenjem cena lečenja ili besplatnim pregledima kao što je urađeno u Velikoj Britaniji smanjena je i količina administrativnih radnji.

Norveška i Holandija pohvaljene su zbog brzine kojom pacijentima pružaju usluge lečenja. 
Dok su zdravstvene usluge u Velikoj Britaniji najdostupnije pacijentima jer je većina uglavnom besplatna, nije se našla na prvom mestu jer su duge liste čekanja za pregled. U izveštaju se navodi da se u Engleskoj stvorio jaz između bogatih i siromašnih pacijenata.


Američki, engleski i švedski zdravstveni
sistem dobili su visoke ocene kada su u pitanju bolnička nega i preventivni pregledi (mamografija i redovna sezonska vakcinacija protiv gripa).

Međutim, SAD su se našle na poslednjem mestu u svakoj drugoj kategoriji. Njihovi rezultati su bili daleko iza ostalih deset zemalja, da su autori izveštaja morali da promene način bodovanja uspeha svake zemlje. 

Najveći minus zdravstveni sistem SAD je dobio zbog sistema lečenja zasnovanog na plaćanju zdravstvenog osiguranja. 

Iako SAD troše najviše na zdravstvenu zaštitu u odnosu na svoj BDP, one imaju najveći nivo smrtnosti majki na porođaju i smrtnih slučajeva koje je moguće izbeći u odnosu na svih 11 ispitanih zemalja. Prema izveštaju, Amerikanci su takođe znatno bolesniji, dok se i njihov životni vek skraćuje.

Zaključak izveštaja

Zaključak je da najjače zemlje uglavnom nude univerzalnu zdravstvenu zaštitu i besplatno lečenje. Osim toga, znatne finansije ulažu u redovne zdravstvene preglede, porodične lekare i smanjuju administrativne prepreke. 

Na kraju, najbolje rangirane zemlje ulažu u socijalne servise kao što je čuvanje dece, prevoz, bezbednost zajednice, bolji uslovi stanovanja što, kako se navodi u izveštaju, vodi do zdravije nacije i manjih potreba za lečenjem. 

U izveštaju stoji i da je pandemija korona virusa pokazala da nijedna država nema savršen zdravstveni sistem. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan