Analiza potvrda: Većina roditelja donela dokaze o vakcinaciji

Analiza potvrda: Većina roditelja donela dokaze o vakcinaciji

Nakon što su prošle nedelje utvrdili mehanizam provere verodostojnosti podataka o vakcinaciji deteta i još jednom pozvali roditelje da se odazovu na poziv Ministarstva i dostave potrebna dokumenta, u Predškolskoj ustanovi su počeli analizu potvrda.

Kako kaže koordinatorka Službe preventivno-zdravstvene zaštite u PU "Radosno detinjstvo" Ljubinka Vujić, iako još nemaju tačne brojke, velika većina roditelja se odazvala pozivu i ispunila zahteve, dok su izuzeci svedeni na nekolicinu.

- U toku je obrada podataka, a nama je prvenstveno bitno da su zahteve ispunili roditelji one dece koja su trenutno prisutna u vrtićima – objašnjava za "Dnevnik" Ljubinka Vujić.

Dodaje da će nakon toga da provere dokumentaciju upisane dece koja iz nekog razloga sada ne pohađaju zabavište.

- Ostalo je da rešimo još nekolicinu slučajeva onih koji nisu doneli potvrde. Na poziv da dostave potvrde o vakcinaciji odazvalo se 99 odsto roditelja, koji uglavnom razumeju i poštuju tu inicijativu. Naravno da ima i primedbi, što je očekivano za toliki broj mališana, odnosno roditelja – rekla je sagovornica.

Omogućiti bezbedan boravak u vrtiću

Po rečima sagovorice, ima i onih koji su povukli decu iz vrtića dok traje zaraza boginjama jer su u pitanju mališani koji zbog kontraindikacija ne mogu da prime vakcinu. Ona kaže da je taj potez razumljiv i odgovoran jer, što je virus prisutniji, to je i agresivniji.

- Zbog tih mališana smo i apelovali na roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu koja mogu da prime vakcinu, da to i učine, jer moramo deci omogućiti bezbedan boravak u vrtićima – kaže za "Dnevnik" Ljubinka Vujić.

Podsetimo, po nalogu Ministarstva zdravlja, roditelji sve dece koja pohađaju "Radosno detinjstvo" morali su vrtiću da dostave dokument koji potvrđuje da je mališan vakcinisan. Ako to ne urade, ili ako dete nije vakcinisano, ono više nema pravo da pohađa zabavište.

Nakon što su prošle nedelje u javnost dospele sumnje da pojedini roditelji predškolaca čak lažiraju vakcinalne kartone i sami ručno upisuju navodne datume vakcinacije, predstavici Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" i Doma zdravlja "Novi Sad" definisali su mehanizam za proveravanje dokaza o vakcinaciji. Proveri ne podležu samo dokumenti s originalnim pečatom Doma zdravlja, dok su roditelji koji su dostavljali fotokopije potpisom garantovali za tačnost podataka.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan