Analize potvrdile: Dunav u crveno ofarbala velika količina krvi

Analize potvrdile: Dunav u crveno ofarbala velika količina krvi

Crvena tečnost ispuštena u Dunav proteklog petka sadržala je veliku količinu krvi, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

- Pored analiza shodno važećim propisima za otpadne vode, urađene su analize fizičko-hemijskih parametara za koje se smatralo da bi mogle ukazati na pojavu boje. Urađene su takode biološke i bakteriološke analize, kao i mikroskopski pregled sedimenta dostavljenog uzorka vode. U svakom vidnom polju nađeno je preko 100 ćelija koje po veličini i obliku odgovaraju eritrocitima . Takođe su nađene i ćelije koje po veličini i obliku odgovaraju leukocitima u istom broju, stoji u Izveštaju.

Fizičko-hemijskom analizom nije utvrđeno prisustvo pesticida, arsena, olova, kadmijuma, hroma, bakra, nikla i cijanida, kao ni prisustvo prehrambenih boja. Utvrđeno je prisustvo male količine hloroforma, a bakteriološkom analizom utvrđeno je postojanje i Ešerihije koli u vodi. 


- Generalno, analizirana otpadna voda je opterećena organskim materijama, a da li su to uobičajene vrednosti za taj ispust korisnik će utvrditi poređenjem sa pređašnjim rezultatima kontrole. Prisustvo izolovanih bakterija i bioloških indikatora ima uticaj na zdravlje ljudi, posebno osetljive populacije i istovremeno ukazuje na potrebu utvrđivanja mikrobioloških opasnosti koje ispoljavaju uticaj kako na čoveka, tako i na ekosistem, zaključuje se u izveštaju.

Ceo izveštaj možete pročitati OVDE

Podsetimo u petak, 24. jula, nepoznata crvena tečnost se izlila u reku Dunav iz ispusta kanalizacije u blizini Žeželjevog mosta, što je izazvalo zabrinutost mnogih građana, ali i gradske vlasti.  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zatražio je hitnu reakciju nadležnih preduzeća i inspekcija, kao i konkretno utvrđivanje odgovornosti za to dešavanje.

- Zahtevam da se u što kraćem roku građanima Novog Sada objasni pojava koja je stvorila nemir i nedoumice među Novosađanima i da preduzeća i inspekcije nadležne za reku Dunav ukažu na odgovorna lica, zatražio je Vučević.

Ranije tokom tog dana, posle upozorenja građana, radnici JKP "Vodovoda i kanalizacije" su izašli na teren i poslali uzorke nepoznate tekućine na analizu.
- Obaveštene su sve nadležne službe, a biće izvršen i uvid u registar zagađivača, kako bi se, eventualno, kada bude poznato poreklo materije koja je obojila vodu, došlo do nekog zaključka – objašnjeno je iz ovog preduzeća.
Kako nam je rečeno, i tada se sumnjalo da je u pitanju krv iz obližnjih klanica. 
Osim što svedoči o neodgovornosti nekog od industrijskih zagađivača, ovaj incident ponovo je otvario pitanje nepostojanja prečistača otpadnih voda u Novom Sadu. Ovu temu naš portal je aktuelizovaou martu, a tada su gradski političari obećali da bi Novi Sad za godinu i po mogao da ima kompletnu dokumentaciju za prečistač otpadnih voda. Međutim njegova izgradnja bi mogla da traje od  pet do 30 godina.

Istraživanje koje su početkom godine sproveli eksperti po nalogu Međunarodne komisije za zaštitu Dunava pokazalo je da je jedna od najdužih i najlepših evropskih reka ujedno i među najzagađenijima i najprljavijima. Novi Sad se, kako stvari trenutno stoje, zdušno trudi da ta zagađenost i "prljavost" budu na još višem nivou. Naime, prema podacima do kojih smo ranije došli u Novom Sadu se iz pet glavnih kanalizacionih cevi u Dunav u svakoj sekundi izlije oko kubik i po neprerađene kanalizacije. To podrazumeva i bolnički otpad, i teške metale, ali moguće i neke opasnije supstance. O tačnim količinama i sastavu otpada koji ispuštamo, koliko nam je poznato, ne postoje zvanična istraživanja. Uprkos tome, Novi Sad i dalje ne poseduje centralni prečistač voda, iako se o njemu govori decenijama, a ozbiljno se pominje još od 2009. godine i mandata  gradonačelnika Igora Pavličića. Od tada, činjenica je, nije mnogo učinjeno.

Ipak, ako je za utehu, početkom 2013. godine JKP„Vodovod i kanalizacija“ je apliciralo za bespovratna sredstava kod Evropske komisije, namenjena za izradu kompletne dokumentacije za prečistač otpadnih voda u Novom Sadu u vrednosti od milion evra. Sredstva su, prema rečima Dragana Božića, pomoćnika novosadskog gradonačelnika koji inače koordinira projektom, polovinom 2014. godine odobrena i krenulo se sa izradom neophodne dokumentacije, što je "nužan preduslov za početak gradnje ovog kapitalnog objekta".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan