Angio-sala u Kamenici od sredine avgusta ponovo u funkciji

Angio-sala u Kamenici od sredine avgusta ponovo u funkciji

Polovinom avgusta trebalo bi da bude u funkciji angio-sala Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, koja ne radi zbog kvara na rendgenskoj cevi.

Pokrajinska vlada izdvojila je nedavno na hitnoj sednici 6,4 miliona dinara za popravku kvara i u toku je postupak nabavke. Početkom avgusta očekuje se otvaranje tendera, a polovinom meseca i završetak posla.

U Institutu postoje dve angio-sale, te se sada značajno smanjuje broj intervencija. I pored toga, u jedinoj sali koja je na raspolaganju, lekari svakoga dana urade deset zakazanih procedura, kao i sve hitne intervencije za pacijente iz cele Vojvodine, piše "Dnevnik".

Na listi čekanja trenutno ima oko 900 pacijenata.

Ideja je da se u još tri centra, u Somboru, Subotici i Zrenjaninu, otvore angio-sale, a lekari Instituta za KVB bi edukovali kolege. Tako bi, sa dve sale koje Institut ima u starom objektu, kao i jednom novom u zgradi "Kamenice 2" za koju se čeka tehnički prijem, Vojvodina imala šest angio-sala.

Jedna kateterizaciona sala, prema svetskim standardima, neophodna je na 300.000 stanovnika. U Srbiji trenutno ima 22 sale, od kojih su dve u Vojvodini koja ima oko dva miliona stanovnika. Beograd ima 13, a ostatak Srbije još sedam sala za kateterizaciju.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

protest taksista RHMZ 27. novosadski maraton Aleksandar Vučić bez vode bebe Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije servisne informacije novi sad novosadsko porodilište bez struje raspored sahrana novi sad novosadska policija jkp lisje vremenska prognoza novi sad Isključenje struje izmena režima saobraćaja elektrovojvodina novorođenčad jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad novosađani isključenje vode