Angio-sala u Kamenici od sredine avgusta ponovo u funkciji

Angio-sala u Kamenici od sredine avgusta ponovo u funkciji

Polovinom avgusta trebalo bi da bude u funkciji angio-sala Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, koja ne radi zbog kvara na rendgenskoj cevi.

Pokrajinska vlada izdvojila je nedavno na hitnoj sednici 6,4 miliona dinara za popravku kvara i u toku je postupak nabavke. Početkom avgusta očekuje se otvaranje tendera, a polovinom meseca i završetak posla.

U Institutu postoje dve angio-sale, te se sada značajno smanjuje broj intervencija. I pored toga, u jedinoj sali koja je na raspolaganju, lekari svakoga dana urade deset zakazanih procedura, kao i sve hitne intervencije za pacijente iz cele Vojvodine, piše "Dnevnik".

Na listi čekanja trenutno ima oko 900 pacijenata.

Ideja je da se u još tri centra, u Somboru, Subotici i Zrenjaninu, otvore angio-sale, a lekari Instituta za KVB bi edukovali kolege. Tako bi, sa dve sale koje Institut ima u starom objektu, kao i jednom novom u zgradi "Kamenice 2" za koju se čeka tehnički prijem, Vojvodina imala šest angio-sala.

Jedna kateterizaciona sala, prema svetskim standardima, neophodna je na 300.000 stanovnika. U Srbiji trenutno ima 22 sale, od kojih su dve u Vojvodini koja ima oko dva miliona stanovnika. Beograd ima 13, a ostatak Srbije još sedam sala za kateterizaciju.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

epk 2021 Fruška gora sahrane novi sad almaško groblje bez struje sahrane novorođenčad bez vode betanija bebe Daško i Mlađa Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje odbojka gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad lisje servisne informacije elektrovojvodina smanjen pritisak vode raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad OK Vojvodina Spens jkp lisje radosne vesti novosadsko porodilište groblje havarija na vodovodu