Angio-sala u Kamenici od sredine avgusta ponovo u funkciji

Angio-sala u Kamenici od sredine avgusta ponovo u funkciji

Polovinom avgusta trebalo bi da bude u funkciji angio-sala Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, koja ne radi zbog kvara na rendgenskoj cevi.

Pokrajinska vlada izdvojila je nedavno na hitnoj sednici 6,4 miliona dinara za popravku kvara i u toku je postupak nabavke. Početkom avgusta očekuje se otvaranje tendera, a polovinom meseca i završetak posla.

U Institutu postoje dve angio-sale, te se sada značajno smanjuje broj intervencija. I pored toga, u jedinoj sali koja je na raspolaganju, lekari svakoga dana urade deset zakazanih procedura, kao i sve hitne intervencije za pacijente iz cele Vojvodine, piše "Dnevnik".

Na listi čekanja trenutno ima oko 900 pacijenata.

Ideja je da se u još tri centra, u Somboru, Subotici i Zrenjaninu, otvore angio-sale, a lekari Instituta za KVB bi edukovali kolege. Tako bi, sa dve sale koje Institut ima u starom objektu, kao i jednom novom u zgradi "Kamenice 2" za koju se čeka tehnički prijem, Vojvodina imala šest angio-sala.

Jedna kateterizaciona sala, prema svetskim standardima, neophodna je na 300.000 stanovnika. U Srbiji trenutno ima 22 sale, od kojih su dve u Vojvodini koja ima oko dva miliona stanovnika. Beograd ima 13, a ostatak Srbije još sedam sala za kateterizaciju.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan