Angio-sala u Kamenici od sredine avgusta ponovo u funkciji

Angio-sala u Kamenici od sredine avgusta ponovo u funkciji

Polovinom avgusta trebalo bi da bude u funkciji angio-sala Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, koja ne radi zbog kvara na rendgenskoj cevi.

Pokrajinska vlada izdvojila je nedavno na hitnoj sednici 6,4 miliona dinara za popravku kvara i u toku je postupak nabavke. Početkom avgusta očekuje se otvaranje tendera, a polovinom meseca i završetak posla.

U Institutu postoje dve angio-sale, te se sada značajno smanjuje broj intervencija. I pored toga, u jedinoj sali koja je na raspolaganju, lekari svakoga dana urade deset zakazanih procedura, kao i sve hitne intervencije za pacijente iz cele Vojvodine, piše "Dnevnik".

Na listi čekanja trenutno ima oko 900 pacijenata.

Ideja je da se u još tri centra, u Somboru, Subotici i Zrenjaninu, otvore angio-sale, a lekari Instituta za KVB bi edukovali kolege. Tako bi, sa dve sale koje Institut ima u starom objektu, kao i jednom novom u zgradi "Kamenice 2" za koju se čeka tehnički prijem, Vojvodina imala šest angio-sala.

Jedna kateterizaciona sala, prema svetskim standardima, neophodna je na 300.000 stanovnika. U Srbiji trenutno ima 22 sale, od kojih su dve u Vojvodini koja ima oko dva miliona stanovnika. Beograd ima 13, a ostatak Srbije još sedam sala za kateterizaciju.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad betanija dnevni horoskop JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana novorođenčad isključenje vode horoskopski znaci bebe servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad zagađenje elektrovojvodina Isključenje struje astrologija bez vode matičar novi sad magla kural isključenja zagađenje vazduha klinika za ginekologiju i akušerstvo sremska kamenica isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad horoskop raspored sahrana i ispraćaja zodijak novosadsko porodilište jkp lisje