ANKETA NA UNS: Više od polovine studenata medicine ne zna šta je Papa test

ANKETA NA UNS: Više od polovine studenata medicine ne zna šta je Papa test

Samo 45 odsto studenata prve godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu zna da Papa test služi za rano otkrivanje raka grlića materice, pokazala je anketa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine.

Anketa, koje je sprovedena među 355 studenata Medicinskog fakulteta, pokazala je da 37,2 odsto misli da je Papa test namijenjen za otkrivanje HPV infekcije (humani papiloma virus), dok 9,9 odsto smatra da služi za otkrivanje seksualno prenosivih infekcija.

Oko 90 odsto je čulo za HPV infekciju, ali nije dovoljno upoznato sa uzročnicima, načinu prenošenja, dijagostici i mogućnostima liječenja.

Da bi primilo HPV vakcinu izjasnilo se 53,2 odsto anketiranih studenata i studentkinja, ali samo ukoliko lekar na tome insistira.

Rezultati ankete pokazali su da je potreban kontinuiran rad na popularizaciji preventivnih ginekoloških pregleda kod studentkinja.

Iako 92 odsto studentkinja zna da kod ginekologa jednom godišnje treba ići preventivno, samo je 6,2 odsto bilo u Ginekološkom savetovalištu.

Kada je reč o reproduktivnom zdravlju, informacije o tome studenti najčešće dobijaju putem medija i to u 40 odsto slučajeva, kao i od prijatelja i porodice u 20 odsto slučajeva.

Sprovedena anketa pokazala je da seksualno aktivni studenti koriste različite metode zaštite od neželjene trudnoće, a najčešće kondom.

Anketa je pokazala i da 4,2 odsto studenata ne koristi nikakvu zaštitu prilikom seksualnog odnosa.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo sprovela je anketu putem projekta pod nazivom "Moj ginekološki podsetnik".

Tom anketom obuhvaćene su oblasti reproduktivnog zdravlja (planiranja porodice, kontracepcije, seksualno prenosivih bolesti) s posebnim akcentom na informacije u vezi s HPV infekcijama.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan