ANKETA: Novosađani mlađi od 35 godina sve teže do posla, nekretnine i porodice

ANKETA: Novosađani mlađi od 35 godina sve teže do posla, nekretnine i porodice

Nezaposlenost, mala zastupljenost u društvu, manjak kulturnih događaja, manjak empatije, strah od neizvesnosti... samo su deo onoga što tišti sugrađane koji još nisu prešli tri i po decenije životnog puta, pokazuje naša mini-anketa.

Istraživanja pokazuju da većina mladih do 30 godina želi da napusti zemlju, jer se nakon školovanja ne nadaju zaposlenju. Mi smo u našoj kratkoj anketi granicu godina pomerili naviše, ali ono što rezultati pokazuju jeste da se problemi mladih samo prelivaju i na starije. 

- Traganje za poslom u struci je uzaludno. Psiholog sam i odustala sam od tog zanimanja. Radim kao trgovac – kaže Senada R.


Lea
pak smatra da su glavni problemi "nemogućnost rada u struci ili stalno zaposlenje, male plate, manjak empatije u društvu".

Mlađe devojke i žene do 35 godina smatraju da teško dolaze do posla i sigurne zarade, što utiče na odlaganje materinstva. 

- Iako sam dugo u vezi, ne usuđujem se da ostanem u drugom stanju  jer ne mogu da nađem posao. Radim poslove s vremena na vreme, ali je to sve slabo, tako da kada bih ostala u drugom stanju, partner i ja bismo morali živeti od njegove plate koja iznosi 40.000 dinara, a samo za stan nam treba 20.000 – kaže Jelena.Muškarci su mišljenja da teško ostvaruju prosek plate potreban za kupovinu stana.

- Sve je neizvesno, jer vam niko ne garantuje da ćete, kao naši roditelji, raditi nekoliko decenija u jednom preduzeću. Konkurencija je velika, u privatnim firmama se radi i po 12 sati dnevno. Sve je potpuno drugačije u odnosu na vreme kada su naši roditelji bili mladi – komentariše Zoran.

Pojedini naši sugrađani smatraju da su, kako mlađi, tako i oni koji se užurbano bliže 35. rođendanu, slabo aktivni u društvu, ali su izuzetno aktivni na društvenim mrežama.

- Neće izaći na ulicu niti će javno reći svoj stav, ali će putem interneta kroz forume ili komentare na društevnim mrežama iskazati svoj stav, mada nekada i kroz uvrede, ne shvatajući da su nešto loše uradili – kaže Nenad J.

 


Manjak gitarskog zvuka u gradu i dobrih svirki nešto je što smeta Goranu, dok pojedinci navode i lošu internet vezu u gradu.

- Nedostatak zanimljivih i originalnih cura koje nisu klonovi mode i svega. Barem tu kod mene – smatra Darko.

Natalija je mišljenja da je, pored nezaposlenosti, diskriminacija veliki problem među onima do 35 godina, kako prema osobama sa hendikepom, tako i prema onima koji su drugačijeg seksualnog opredeljenja.

- Mladi se zatvaraju u svoj svet, veliki broj je onih koji su depresivni, a ne leče se. Dosta vremena provode na internetu. Kopiraju javne ličnosti, jer nemaju svoju – smatra Natalija.


Dragana
je mišljenja da su osobe koje se bliže 35. godini "ni tamo ni ovamo".

- Nisu ni mladi… formalno mladi su do 30. Dosta njih nema ili ne želi da ima stalan posao, beže negde napolje, ne žele nikakve obaveze, ni poslovne ni emotivne... – kaže Dragana.

Poznavaoci prilika koji su učestvovali u istraživanjima kažu da većina mladih na pitanje šta oni smatraju da im nedostaje misli da su nedovoljno zastupljeni u društvu.

- Problem sa ovima iznad 35 što znaju da nas definišu. Što bi rekli oni, nekad je sve bilo bolje – smatra Dušan

Gordana misli da je glavni problem u tome "što su svi utvrdili šta nećemo, i to je otprilike to što mladi znaju o životu". 

Studentima problemi dolaze kada apsolviraju, opet zbog nemogućnosti da pronađu posao u struci, što je glavni razlog za odlazak iz Srbije.


Pozivamo i vas da nam u komentarima napišete – koji su, po vašem mišljenju, najveći problemi sa kojima se suočavaju Novosađani do 35 godina starosti?!

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jovan

  pre 824 dana i 1 sat

  Nije problem naci posao.Al kad zavrsis istoriju ili te nebitne nauke nikad neces bilo gde naci.Treba se boriti i puno raditi i onda ces uspeti bilo gde bio.Svirka ima kolko hoces a kulturnuh dogadjaja vise neg dana u godini ne treba biti lenj vec se boriti.

  Oceni komentar:
  10
  8
 • Suzana

  pre 823 dana i 22 sata

  Novosađanke preko 35 sa decom NIKAKO do posla

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Sava

  pre 823 dana i 21 sat

  Završiš fakultet,radiš za najviše 60 hiljada u NS. Kako se boriti i kupiti stan,kada kvadrat košta hiljadu eura,znači treba vam najmanje 50 hiljada eura...a troškovi života svaki dan sve veći.Treba se boriti ali u:Nemačkoj.Kanadi,Švajcarskoj.Ovde leba nema.

  Oceni komentar:
  2
  13
 • Milan

  pre 822 dana i 7 sati

  Moja devojka je profesor hemije(prosek 9,1) nikada u struci zaposlenje, radi uglavnom kao trgovac (sada u Promenadi) a dokle zavisi od gazde.Radno vreme joj je 12-15 časova dnevno, bez obzira što je u ugovoru osam sati! Svaki dan radi a slobodna je bilo kog dana, a vikendom kad sam ja ( i većina ljudi)slobodan ona radi,tako da se vidjamo oko ponoći. Da imamo dete visilo bi u vrtiću ceo dan ili bilo kod baba i deda. Živimo u stanu njenog rodjaka i plaćamo samo dažbine pa od naših 60.000 dindži posle plaćanja računa za 35.000 možemo sebi da priuštimo hranu i ako uštedimo bioskop...Ne pušimo,letujemo na Štrandu, zimovanje nam je mislena imenica, a kada nam roditelji dodaju po koju crkavicu kupimo ponešto od garderobe! I naravno da razmišljamo gde otići jer preživljvanje nije život. Ja sam laborant jer posla za tehnologa jednostavno nema...

  Oceni komentar:
  0
  8