ANKETA: Novosađani mlađi od 35 godina sve teže do posla, nekretnine i porodice

ANKETA: Novosađani mlađi od 35 godina sve teže do posla, nekretnine i porodice

Nezaposlenost, mala zastupljenost u društvu, manjak kulturnih događaja, manjak empatije, strah od neizvesnosti... samo su deo onoga što tišti sugrađane koji još nisu prešli tri i po decenije životnog puta, pokazuje naša mini-anketa.

Istraživanja pokazuju da većina mladih do 30 godina želi da napusti zemlju, jer se nakon školovanja ne nadaju zaposlenju. Mi smo u našoj kratkoj anketi granicu godina pomerili naviše, ali ono što rezultati pokazuju jeste da se problemi mladih samo prelivaju i na starije. 

- Traganje za poslom u struci je uzaludno. Psiholog sam i odustala sam od tog zanimanja. Radim kao trgovac – kaže Senada R.


Lea
pak smatra da su glavni problemi "nemogućnost rada u struci ili stalno zaposlenje, male plate, manjak empatije u društvu".

Mlađe devojke i žene do 35 godina smatraju da teško dolaze do posla i sigurne zarade, što utiče na odlaganje materinstva. 

- Iako sam dugo u vezi, ne usuđujem se da ostanem u drugom stanju  jer ne mogu da nađem posao. Radim poslove s vremena na vreme, ali je to sve slabo, tako da kada bih ostala u drugom stanju, partner i ja bismo morali živeti od njegove plate koja iznosi 40.000 dinara, a samo za stan nam treba 20.000 – kaže Jelena.Muškarci su mišljenja da teško ostvaruju prosek plate potreban za kupovinu stana.

- Sve je neizvesno, jer vam niko ne garantuje da ćete, kao naši roditelji, raditi nekoliko decenija u jednom preduzeću. Konkurencija je velika, u privatnim firmama se radi i po 12 sati dnevno. Sve je potpuno drugačije u odnosu na vreme kada su naši roditelji bili mladi – komentariše Zoran.

Pojedini naši sugrađani smatraju da su, kako mlađi, tako i oni koji se užurbano bliže 35. rođendanu, slabo aktivni u društvu, ali su izuzetno aktivni na društvenim mrežama.

- Neće izaći na ulicu niti će javno reći svoj stav, ali će putem interneta kroz forume ili komentare na društevnim mrežama iskazati svoj stav, mada nekada i kroz uvrede, ne shvatajući da su nešto loše uradili – kaže Nenad J.

 


Manjak gitarskog zvuka u gradu i dobrih svirki nešto je što smeta Goranu, dok pojedinci navode i lošu internet vezu u gradu.

- Nedostatak zanimljivih i originalnih cura koje nisu klonovi mode i svega. Barem tu kod mene – smatra Darko.

Natalija je mišljenja da je, pored nezaposlenosti, diskriminacija veliki problem među onima do 35 godina, kako prema osobama sa hendikepom, tako i prema onima koji su drugačijeg seksualnog opredeljenja.

- Mladi se zatvaraju u svoj svet, veliki broj je onih koji su depresivni, a ne leče se. Dosta vremena provode na internetu. Kopiraju javne ličnosti, jer nemaju svoju – smatra Natalija.


Dragana
je mišljenja da su osobe koje se bliže 35. godini "ni tamo ni ovamo".

- Nisu ni mladi… formalno mladi su do 30. Dosta njih nema ili ne želi da ima stalan posao, beže negde napolje, ne žele nikakve obaveze, ni poslovne ni emotivne... – kaže Dragana.

Poznavaoci prilika koji su učestvovali u istraživanjima kažu da većina mladih na pitanje šta oni smatraju da im nedostaje misli da su nedovoljno zastupljeni u društvu.

- Problem sa ovima iznad 35 što znaju da nas definišu. Što bi rekli oni, nekad je sve bilo bolje – smatra Dušan

Gordana misli da je glavni problem u tome "što su svi utvrdili šta nećemo, i to je otprilike to što mladi znaju o životu". 

Studentima problemi dolaze kada apsolviraju, opet zbog nemogućnosti da pronađu posao u struci, što je glavni razlog za odlazak iz Srbije.


Pozivamo i vas da nam u komentarima napišete – koji su, po vašem mišljenju, najveći problemi sa kojima se suočavaju Novosađani do 35 godina starosti?!

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jovan

  pre 35 dana i 11 sati

  Nije problem naci posao.Al kad zavrsis istoriju ili te nebitne nauke nikad neces bilo gde naci.Treba se boriti i puno raditi i onda ces uspeti bilo gde bio.Svirka ima kolko hoces a kulturnuh dogadjaja vise neg dana u godini ne treba biti lenj vec se boriti.

  Oceni komentar:
  7
  8
 • Suzana

  pre 35 dana i 8 sati

  Novosađanke preko 35 sa decom NIKAKO do posla

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Sava

  pre 35 dana i 7 sati

  Završiš fakultet,radiš za najviše 60 hiljada u NS. Kako se boriti i kupiti stan,kada kvadrat košta hiljadu eura,znači treba vam najmanje 50 hiljada eura...a troškovi života svaki dan sve veći.Treba se boriti ali u:Nemačkoj.Kanadi,Švajcarskoj.Ovde leba nema.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Milan

  pre 33 dana i 17 sati

  Moja devojka je profesor hemije(prosek 9,1) nikada u struci zaposlenje, radi uglavnom kao trgovac (sada u Promenadi) a dokle zavisi od gazde.Radno vreme joj je 12-15 časova dnevno, bez obzira što je u ugovoru osam sati! Svaki dan radi a slobodna je bilo kog dana, a vikendom kad sam ja ( i većina ljudi)slobodan ona radi,tako da se vidjamo oko ponoći. Da imamo dete visilo bi u vrtiću ceo dan ili bilo kod baba i deda. Živimo u stanu njenog rodjaka i plaćamo samo dažbine pa od naših 60.000 dindži posle plaćanja računa za 35.000 možemo sebi da priuštimo hranu i ako uštedimo bioskop...Ne pušimo,letujemo na Štrandu, zimovanje nam je mislena imenica, a kada nam roditelji dodaju po koju crkavicu kupimo ponešto od garderobe! I naravno da razmišljamo gde otići jer preživljvanje nije život. Ja sam laborant jer posla za tehnologa jednostavno nema...

  Oceni komentar:
  0
  5
JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Srbiji jp sportski i poslovni centar vojvodina elektrovojvodina Spens zdravlje bez struje bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza novi sad betanija jkp novosadska toplana isključenja struje novi sad isključenje grejanja novorođenčad vremenska prognoza isključenje vode epidemija gripa servisne informacije novi sad Isključenje struje bez grejanja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadsko porodilište bez vode novosađani Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu Elektrodistribucija Novi Sad horoskop