ANKETA: Slučaj "Promenada" pred Novosađanima

ANKETA: Slučaj "Promenada" pred Novosađanima

Pitali smo sugrađane šta misle o informacijama da je prilikom izgradnje novog tržnog centra došlo do propusta koji, tvrdi se, može imati nesagledive posledice po komunalnu infrastrukturu u Novom Sadu.


Nakon vesti da se, zbog nepoštovanja projekta izgradnje TC "Promenada", pojavio problem s podzemnim vodama koji može ugroziti normalan život u gradu, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da se proveravaju činjenice u vezi s ovim navodima, te da će biti urađena vanredna inspekcijska kontrola.

Podsećamo, Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je nadležne gradske službe u Novom Sadu, kao i investitore u objekat budućeg Tržnog centra "Promenada", da pod hitno reše problem sa podzemnim vodama, kako ne bi došlo do, navodi se, "nesagledivih posledica po komunalnu infrastrukturu i normalan život u glavnom gradu Vojvodine".Prema informacijama kojima raspolaže ova politička partija, investitori nisu poštovali projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra "Promenada" i nisu na odgovarajući način rešili problem sa podzemnim vodama. 

- Nakon što su shvatili da su na taj način napravili problem, investitori su oko objekta izgradili bunare pomoću kojih crpe višak podzemnih voda i tu vodu u ogromnim količinama potom potiskuju u kanalizaciju. Posledica toga je da je ionako preopterećena kanalizacija sada još dodatno opterećena, što može da dovede do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina – kaže se u saopštenju koje potpisuje predsednik LSV Nenad Čanak.

Gradonačelnik Novog Sada izjavio je da niko ne može da radi mimo zakona i da će apsolutno sve biti urađeno u skladu s propisima, uz konsultaciju sa stručnjacima.

- Niko nije ugrožen, niti bi to Grad ikad uradio ili dozvolio – istakao je Miloš Vučević.


Kako "Promenada" treba i svečano da otvori svoja vrata sredinom novembra pitali smo Novosađane koji žive na Limanu šta misle o svemu gore pomenutom, te da li smatraju da je trebalo ranije reagovati i da li misle da će zgrade na Limanu biti ugrožene zbog takvog načina gradnje?

Većina mlađih Novosađana nije obaveštena o "novim momentima" koji su se pojavili u medijima, a tiču se izgradnje "Promenade". Pojedini sugrađani su skeptični jer nemaju materijalne dokaze za ono što je rečeno u medijima, te ne veruju da su takve vrste propusta dozvoljene i moguće, dok ima i onih koji misle da je u ovom slučaju izradnje novog tržnog centra pokraj Spensa zakazao nadzorni odbor.

Limanci sa kojima smo razgovarali odlično dobro znaju za problem s podzemnim vodama, pogotovo kada su, kako kažu, obilnije padavine, pa kada iz podruma zgrada moraju da ispumpavaju vodu.


Novosađani su mišljenja i da potrebe za novim tržnim centrima nema, jer i postojeći, kako kažu, "krpe kraj s krajem", dok ima i onih koji misle da je bilo pametnije novac uložiti u neke druge stvari. Bilo je i onih koji nisu želeli da nam daju komentar, jer ne veruju da njihova reč može bilo kako da utiče na ishod bilo kakve situacije u gradu.


Mića


- Ukoliko je istina to što je objavljeno u medijima, najveću odgovornost bi trebalo da snosi nadzorni odbor. Ukoliko ima propusta, za to treba da odgovara struka, jer samim tim nisu uradili dobro svoj posao –
kaže nam gospodin koji se predstavio samo kao Mića.

 

Aleksandar Šijačić


- Decenijama živim na Limanu, nisam ništa čuo o problemu u vezi sa izgradnjom "Promenade". Međutim, ekonomista sam po struci i uvek sam za konkurenciju, ali smatram da možda nije dobro otvarati toliko tržnih centara, kada ni postojeći ne rade kako treba. Grad se širi, pa ćemo videti kolika je opravdanost izgradnje novih tržnih centara –
navodi naš sugrađanin.


Adam Rago


- Ne znam ništa o tome da problem u vezi sa izgradnjom "Promenade" postoji. Vidim da grade, a niko nas ništa ni ne pita. U poslednjih nekoliko godina dosta toga se gradi u Novom Sadu, videćemo koliko je to dobro – zaključuje Adam Rago.


Evica Pavić


- Smatram da je možda trebalo novac za izgradnju tržnog centra preusmeriti na neke potrebnije stvari. Nisam upoznata sa problemom koji se pominje u medijima, a tiče se "Promenade" –
kaže ova Novosađanka.
 

Naravno, pozivamo i vas da nam u komentarima kažete šta mislite o ovoj temi!


Tekst:
Slađana Aničić
Foto:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Casovnicar

  pre 2120 dana i 22 sata

  Kupiti takvu parcelu i napraviti tako ruznu zgradu, stvarno moras biti ....

  Oceni komentar:
  3
  17
 • Novosađanka

  pre 2120 dana i 22 sata

  Neko treba da odgovara ako je to istina. Uzeti novac od investitora štedeti na svemu i sfušeriti neprofesionalno do te mere da se ceo grad ili deo grada dovede u opasnost je nešto što mora da se vodi kao kriminalno delo. Ako je ovo istina, ne treba čekati da objekat bude gotov i da se s prvim pljuskom potopi deo gradai mora da se sprovede hitna i OBJEKTIVNA provera,
  Drugo, što izgleda niko ovde ne shvata, pijaće vode je sve manje, čak i da ovo "uspe" da prođe, da li shvatate da se tona pijaće vode gura u kanalizaciju i da će to postati ozbiljan problem u nekom roku? Voda se žrtvuje za tržni centar? KOja to normalna vlast radi svom sopstvenom narodu?

  Oceni komentar:
  0
  15
 • Laki

  pre 2120 dana i 17 sati

  Ako su radili van odobrenog projekta - srušiti sve što nije u projektu, pa će drugi put da razmišljaju šta će i kako da zidaju !

  Oceni komentar:
  0
  9
 • helena

  pre 2119 dana i 22 sata

  Ružni hangar /spoljni izgled/, enorman, za vreme čije gradnje smo bili višestruko ugroženi permanentnom bukom, sprečavanjem pešačkog prolaza, prašinom i blatom U CENTRU grada, sasvim nepotreban uz kapacitete SPENSa koga ubijaju, Merkator i ostale mnogobrojne veće prodavnice, naslonjen na stadion!, za nas gradjane je simbol diktatorske vlasti SNSa nad našim gradom. Osveta slobodi življenja običnog čoveka, tradiciji, zdravlju. Takve rugobne grdosije se grade po periferiji uz prethodno ispitivanje podobnosti tla da podnese njihovu veličinu i funkciju. Dugo će se pamtiti imena onih što prodaju tudje za svoj džep. Samo bahato, još bahatije "graditelji" Novog Sada!

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Milan

  pre 2119 dana i 17 sati

  Da podsetim, bahati izvodjač radova P. A. B. Company, pored ne poštovanja pravila struke i višestrukog izbegavanja obaveza i zakona 'nesrećne' države Srbije, dozvoljava sebi i da kroz ne ispunjavanje finansijskih obaveza prema srbskim podizvodjačima uništava stotine nedužnih porodica... Svi ćute i dozvoljavaju ovu bruku. Sramota, sramota, sramota!Pozovimo na odgovornost nadležne!!!!

  Oceni komentar:
  0
  5