ANKETA: Zbog čega bi se razvele Novosađanke, a zbog čega Novosađani

ANKETA: Zbog čega bi se razvele Novosađanke, a zbog čega Novosađani

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2017. godini razvelo se 9.262 parova, što pokazuje na porast od 2,4 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Prosek godina starosti prilikom razvoda braka za žene je 40, a za muškarce 44 godine. Razvedeni brakovi u proseku su trajali 13,4 godine.

Razlozi za razvod braka su razni, a mnogi su mišljenja da je besparica jedan od glavnih razloga, a da li je baš tako?

Napravili smo mini anketu i upitali Novosađane i Novosađanke šta je to što bi ih navelo da se razvedu.

Evo šta su rekle Novosađanke:

Aleksandra P. kaže kratko i jasno da bi se razvela od supruga samo ukoliko bi je on udario. Jadranka, takođe ističe da bi se automatski razvela kada bi je muž udario, a kako kaže udarac, pa makar to bila i “ćuška” nikad ne bi mogla da mu oprosti.

Gordana K. da bi se razvela zbog preljube, a Dragana L. ne bi mogla da živi sa muškarcem koji bi bio stalno pijan.

- Ne bih nikada prešla preko prevare ili maltretiranja mene ili deteta na bilo koji način. Kada bi se nešto od navedenog desilo, bez pardona, bih se okrenula i otišla – istakla je Milica T.

 

 

Mirjana M. ima nekoliko stavki koje je navela kao razlog za rastanak, na prvom mestu je alkohol, zatim nasilje, ali kada bi počela partnera da mrzi iz bilo kod razloga.

Dragana Z. kaže da je za nju pored prevare i nasilja, laž ono preko čega ne bi mogla da pređe. Smatra da je laž jedna velika stvar koja razara brakove. I Mirjana M. i Tamara K. navode laž kao nešto što ne bi mogle da tolerišu.

- Odmah bih se razvela kada bih primetila da me muž zapostavlja, ali i da me navodi na bilo kakvu sumnju u njega, te da zbog toga nemam svoj unutrašnji mir – objašnjava Dijana.

Slađana M. navodi da čim nema poverenja, razumevanja to znači da nema ni ljubavi i to je razlog da jedno drugom kažu “ćao”. I mnoge druge Novosađanke su rekle da bi se razvele kada bi u braku nestalo poverenja.

Leposava D. navodi da se gnev u braku sakuplja godinama. “Žene se jako teško odluče na razvod ali kada vide da nema napretka ajd ćao”- navodi ona.

 

 

Evo šta kažu Novosađani:

- Razveo bih se samo u slučaju preljube jer smatram da brak već više ne postoji ako je došlo do prevare. Tu sad ljudi svašta navode kao izgovore: neiživljenost, mladost ludost, avanturizam, kako god... Brak je nešto što treba da grade dvoje i samo dvoje, tu nema mesta za "trećeg partnera", otvorenu vezu i slične nebuloze. E, sad zna se šta je prevara odnosno preljuba i to treba opet odvojiti od onih koji su bolesno ljubomorni i posesivni, te prevarom smatraju svakakve gluposti – objašnjava Vladimir J.

Novosađanin Marko. M bi se razveo u slučaju da supruga počne da negira njegovu ličnost, kao i kada bi pored nje prestao da bude ono što jeste.

- Seksualne avanture pa i zaljubljivanje su stvar biologije ili emocija, nekad ih nije moguće kontrolisati i mogu da se prevaziđu - navodi Marko M.

 

S druge strane Srđan S. bi se razveo u slučaju kada bi žena bila aljkava i neuredna, po pitanju stana i kada je ne bi zanimlo ništa u vezi domaćinstva, a kako kaže preljuba se nekako može i prevazići.

Milorad G. opet kaže da bi preko svega mogao da pređe, ali da bi ostavio ženu samo u slučaju da mu svaki dan nešto bez razloga zvoca, ali i da ga zapostavlja emotivno.

Oceni vest:
8
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Darens

  pre 1603 dana i 8 sati

  Tipični razlozi su i opravdani i najčešći, ali istovremeno govori da se parovi ne poznaju dovoljno u smislu da li postoji alkohol, nasilje u raznim situacijama, poverenje itd...

  Oceni komentar:
  1
  10
 • Tina

  pre 1601 dan i 22 sata

  Nasmejao me je odgovor ovog Marka, lako bi on prešao preko preljube, ali da mu žena ne čisti kuću to je već neoprostivo :))))

  Oceni komentar:
  2
  30