ANKETIRALI SMO: Šta Novosađani imaju, a stanovnici drugih gradova nemaju

ANKETIRALI SMO: Šta Novosađani imaju, a stanovnici drugih gradova nemaju

Iako pitanje koje smo postavili našim čitaocima nije potpuno precizno, već dozvoljava slobodu da ga shvatite baš onako želite, dobili smo čitav dijapazon šarolikih i zanimljivih odgovora.

Na pitanje šta to stanovnici našeg grada imaju u odnosu na stanovnike nekih drugih gradova, ubedljivo najzastupljeniji odgovori bili su: "dušu", "kulturu" i "garija"!

Peščanu plažu usred grada (i divlju i uređenu, pritom je divlja još i kereća) sa pogledom na najveću tvrđavu u ovom delu Evrope, Limane pune zelenila i kultnih dvorišta, tik uz Dunav, Šodroš i Ribarac kao oaze prirode (nažalost ne zadugo), neprocenjiv pogled na Frušku goru i blizinu iste, ravan teren za laganu vožnju biciklom – nabraja Sara Š.


Naši ispitanici istakli su da Novi Sad ima lepotu, jeftin taksi, multinacionalni živalj u savršenom skladu, sat na Tvrđavi sa pobrkanim kazaljkama, indeks sendvič, smirenost i opuštenost, najbolje lekare i medicinske sestre, velike bulevare, gornjak i garija, Betaniju, Najlon pijacu...

Novi Sad ima duh pobednika, satkan od tradicije, tolerancije, lepote, dugovečnosti, mirisa dunja i osmeha "kibicfenstera". Ukratko, Novi Sad je stil života...Sve to imaju samo Novosađani – opisuje Nada P.

Čitaoci primećuju da Novosađani imaju kulturu ponašanja u svakom pogledu, zelenilo, biciklističke staze i mnoštvo biciklista, Portu, kej, ulične svirače, bake koje prodaju cveće, Miletića, Spens, skejtove kod Pozorišta, lepe Novosađanke, debele živce...


Imamo Institut u Sremskoj Kamenici (nadaleko poznat), Maticu srpsku, Dunavsku i Zmaj Jovinu ulicu, poznate odbojkaše – navodi Dejana S.

Čitaoci dodaju i ulice koje je opevao Balašević, gušt i meru, Sinagogu, Miku, Đoleta, Milevu, jezero u Dunavskom parku, kabine na Štrandu, picigen, nostalgiju za nekadašnjim Novim Sadom...

Centar za izučavanje teorije veštačke inteligencije, Vojvođanski IT klaster, Balccon – naglašava Novica Ž.

Novosađanima na ponos, kako tvrde anketirani, služe i Sterijino pozorje, Zmajeve dečje igre, Berza stripova i vinila u Fabrici, Exit, Figaro poslastičarnica, Državni posao, najsavremenija i najuslovnija baletska i muzička škola u zemlji, čista i ispravna pijaća vodu, FK Vojvodina, Oficirac, kokice kod Malajca...


Bilo je i negativnih komentara, poput: korumpirane urbaniste, investitore, veće cene, netrpeljivost prema dođošima, hladnoću, prepotentnost i aroganciju, skupe kvadrate nekretnina, gužve, lopove po busevima, problem sa organizovanim odnošenjem starog nameštaja, loše vozače u kružnom toku...

Ipak, jače utiske od negativnih ostavljaju, kao i uvek, neki od duhovitih opaski, kao što je ovog puta,  mišljenje Radeta M, da Novosađani imaju "najotmenije kolutanje očima".

Marina K. dosetila se da Novi Sad ima i "muškarce koji ne prilaze ženama", ali se jedan istakao i dobio titulu komentara godine, iako je tek početak aprila.

Rimejk filma braće Limijer iz 1895.odine. "Ulazak voza u stanicu" – napisao je Vladimir M.


Svakako je uvek zanimljivo čuti kako razmišljaju naši sugrađani, koliko god dugo da stanuju u Novom Sadu, da li pre ističu nešto lepo ili ružno i šta je za njih specifično baš za ovaj grad.

I, za kraj, nešto što je nekoliko njih pomenulo, a zaista odavno važi za stanovnike lepe vojvođanske varoši, a to je da Novosađani - "imaju kade"...

Oceni vest:
57
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • mm

  pre 802 dana i 14 sati

  imaju mrznju i zaostalost

  Oceni komentar:
  125
  32
 • Landara Pišore

  pre 802 dana i 10 sati

  Toleranciju. Preveliku toleranciju.

  Oceni komentar:
  12
  94
 • да

  pre 801 dan i 13 sati

  Најзаосталију у целој Србији су

  Oceni komentar:
  77
  5
 • tatavasa

  pre 801 dan i 12 sati

  Imamo najskuplje brendirane prodavnice, Đak Sportvision...., skuplje nego i Beogradu ( upoređivati sam cene ovih bendova u"GALERIJI" , da ne pričam da u Novom Sadu opremu za odbojku kvalitetnu je nemoguće naći

  Oceni komentar:
  3
  26
 • O žitnici Srbije

  pre 801 dan i 12 sati

  Ako je kifla uvek jeftinija u Beogradu nego u bilo kom drugom gradu, pošto je sasvim jasno da je Beograd žitnica Srbije - šta onda očekuješ za drugu robu?

  Oceni komentar:
  4
  38
 • Lepi

  pre 801 dan i 10 sati

  Imaju npr i ovo: https://www.mojnovisad.com/vesti/communiqu-proslost-je-nasa-buducnost-id30269.html

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Lepi

  pre 801 dan i 10 sati

  ... kao i ovo: https://www.mojnovisad.com/vesti/communiqu-letnja-razglednica-iz-beca-id28730.html

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Mico

  pre 801 dan i 9 sati

  Bolje da ste anketirali sta beograd ima sto ostali gradovi nemaju, odgovor bi bio sve.

  Oceni komentar:
  15
  23
 • Dušan vanNovosađan

  pre 799 dana i 23 sata

  Samo Novosađani rođeni barem pet kolena u nazad, su vredni da žive i rade u ovom velegradu! Svi ostali su nepoželji dođoši, i krajnje je vreme da se Novi Sad ogradi bodljikavom žicom, a pridošlice proteraju! Prvo i glavno pitanje "gospode starosedelaca Novog Sada" glasi: "Odakle si ti!?" Ako nemaš pedigre, sledi odgovor: "Pa šta koji moj, onda tražiš ovde? Marš odavde"!

  Oceni komentar:
  49
  22
 • Apropo svega što nam se dešava

  pre 799 dana i 16 sati

  Dušane, da krenemo mi prvo od plavokosih, a?
  Mnogo ćeš se nanervirati u narednim godinama. Jer će Novi Sad biti ispunjen ne našim, balkanskim, već svetskim izbeglicama oli izbjeglicama, sirotim naravno.
  Imaćemo sve pripadnike nekadašnje EU zajednice, pa ćemo i na takav način ući u EU, tako što će oni doći kod nas.
  Možda u budućnosti, nakon toga, bude promene svih vrsta prava.
  Možda jednog dana shvatimo da dete ima veća prava od staforda.
  I psi postanu obične životinje, kao i sve druge.

  Oceni komentar:
  2
  20
 • Dax

  pre 799 dana i 11 sati

  Vidim komentare isfrustriranih dođoša. Da i vas imamo. Niko vas nije zvao da dođete, pa ne morate se ni zadržavati. Novi Sad je bio mnogo lepše mesto bez vas.

  Oceni komentar:
  29
  50
 • dobrila

  pre 795 dana i 10 sati

  Ima dosta biciklističkih staza, mnogo nabeđenih "petih generacija u Novom Sadu" koji tolerišu sve osim dođoša i najkorumpiranije porodilište u zemlji koje je zaglavljeno u sredini XX veka.

  Oceni komentar:
  7
  20
 • Zak

  pre 794 dana i 19 sati

  Imaju jednog jedinog Balaševića. Samo ga mi imamo

  Oceni komentar:
  4
  25
 • Sla

  pre 793 dana i 22 sata

  Imaju perece i jedu ih kao najbolji specijalitet. Imaju vozače koji skreću na semaforu par minuta, trube ako odmah ne kreneš, a posle jure 30 :) Ako padne samo par kapi kiše trenutni kolaps. Imaju bicikliste koji misle da su Bogom dani i da pešaci nemaju prednost, imaju pešake koji iskoče odnekud na pešački pa se vuku do druge strane.

  Oceni komentar:
  4
  18
 • KATALIN EBERHART

  pre 793 dana i 18 sati

  Novi Sad ima dusu,kulturu iz vremena Austro-Ugarske,lepote starih gradjevina. Svi se medjusobno
  postuju bez obzira na veru i nacionalnost,to ga cini
  jedinstvenim. Ali ima i jednu manu Novosadjani
  bi mogli malo vise da povedu racuna o higijeni grada. Ipak ja volim ovaj moj rodni grad.

  Oceni komentar:
  2
  27
 • mina

  pre 599 dana i 21 sat

  Novi Sad je jako lijep grad ,ima nesto svoje definitivno. Da bi razumio jedan narod ,jedan grad treba ti puno vremena.Ja mislim da ga ne poznajem dovoljno ali mi je palo u oci kako se druze,kako se ophode jedni prema drugima i prilicno su kako su se svedjani jednom izrazili"lågmalda!ili niskomljeveni sto u prevodu znaci da ce vam neke stvari reci ispod zita,onako da ne prmijetite odmah i da morate znati bas gdje su vas "gadjali"!LJepota grada i novosadskih zena je jako uocljiva.Volim Novi Sad!

  Oceni komentar:
  4
  13
 • Snake

  pre 548 dana i 3 sata

  Novi Sad ima nas dođoše i našu decu. Ima i našu, dođošku, vlast. Mi smo osvojili Novi Sad i on pripada nama i budućim dođošima. Domorodci, šestokolenaši, mogu slobodno otići, zato što su primitivci.

  Oceni komentar:
  3
  1