ANKETIRALI SMO: Šta Novosađani imaju, a stanovnici drugih gradova nemaju

ANKETIRALI SMO: Šta Novosađani imaju, a stanovnici drugih gradova nemaju

Iako pitanje koje smo postavili našim čitaocima nije potpuno precizno, već dozvoljava slobodu da ga shvatite baš onako želite, dobili smo čitav dijapazon šarolikih i zanimljivih odgovora.

Na pitanje šta to stanovnici našeg grada imaju u odnosu na stanovnike nekih drugih gradova, ubedljivo najzastupljeniji odgovori bili su: "dušu", "kulturu" i "garija"!

Peščanu plažu usred grada (i divlju i uređenu, pritom je divlja još i kereća) sa pogledom na najveću tvrđavu u ovom delu Evrope, Limane pune zelenila i kultnih dvorišta, tik uz Dunav, Šodroš i Ribarac kao oaze prirode (nažalost ne zadugo), neprocenjiv pogled na Frušku goru i blizinu iste, ravan teren za laganu vožnju biciklom – nabraja Sara Š.


Naši ispitanici istakli su da Novi Sad ima lepotu, jeftin taksi, multinacionalni živalj u savršenom skladu, sat na Tvrđavi sa pobrkanim kazaljkama, indeks sendvič, smirenost i opuštenost, najbolje lekare i medicinske sestre, velike bulevare, gornjak i garija, Betaniju, Najlon pijacu...

Novi Sad ima duh pobednika, satkan od tradicije, tolerancije, lepote, dugovečnosti, mirisa dunja i osmeha "kibicfenstera". Ukratko, Novi Sad je stil života...Sve to imaju samo Novosađani – opisuje Nada P.

Čitaoci primećuju da Novosađani imaju kulturu ponašanja u svakom pogledu, zelenilo, biciklističke staze i mnoštvo biciklista, Portu, kej, ulične svirače, bake koje prodaju cveće, Miletića, Spens, skejtove kod Pozorišta, lepe Novosađanke, debele živce...


Imamo Institut u Sremskoj Kamenici (nadaleko poznat), Maticu srpsku, Dunavsku i Zmaj Jovinu ulicu, poznate odbojkaše – navodi Dejana S.

Čitaoci dodaju i ulice koje je opevao Balašević, gušt i meru, Sinagogu, Miku, Đoleta, Milevu, jezero u Dunavskom parku, kabine na Štrandu, picigen, nostalgiju za nekadašnjim Novim Sadom...

Centar za izučavanje teorije veštačke inteligencije, Vojvođanski IT klaster, Balccon – naglašava Novica Ž.

Novosađanima na ponos, kako tvrde anketirani, služe i Sterijino pozorje, Zmajeve dečje igre, Berza stripova i vinila u Fabrici, Exit, Figaro poslastičarnica, Državni posao, najsavremenija i najuslovnija baletska i muzička škola u zemlji, čista i ispravna pijaća vodu, FK Vojvodina, Oficirac, kokice kod Malajca...


Bilo je i negativnih komentara, poput: korumpirane urbaniste, investitore, veće cene, netrpeljivost prema dođošima, hladnoću, prepotentnost i aroganciju, skupe kvadrate nekretnina, gužve, lopove po busevima, problem sa organizovanim odnošenjem starog nameštaja, loše vozače u kružnom toku...

Ipak, jače utiske od negativnih ostavljaju, kao i uvek, neki od duhovitih opaski, kao što je ovog puta,  mišljenje Radeta M, da Novosađani imaju "najotmenije kolutanje očima".

Marina K. dosetila se da Novi Sad ima i "muškarce koji ne prilaze ženama", ali se jedan istakao i dobio titulu komentara godine, iako je tek početak aprila.

Rimejk filma braće Limijer iz 1895.odine. "Ulazak voza u stanicu" – napisao je Vladimir M.


Svakako je uvek zanimljivo čuti kako razmišljaju naši sugrađani, koliko god dugo da stanuju u Novom Sadu, da li pre ističu nešto lepo ili ružno i šta je za njih specifično baš za ovaj grad.

I, za kraj, nešto što je nekoliko njih pomenulo, a zaista odavno važi za stanovnike lepe vojvođanske varoši, a to je da Novosađani - "imaju kade"...

Oceni vest:
50
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • mm

  pre 87 dana i 21 sat

  imaju mrznju i zaostalost

  Oceni komentar:
  91
  25
 • Landara Pišore

  pre 87 dana i 17 sati

  Toleranciju. Preveliku toleranciju.

  Oceni komentar:
  8
  67
 • да

  pre 86 dana i 20 sati

  Најзаосталију у целој Србији су

  Oceni komentar:
  46
  4
 • tatavasa

  pre 86 dana i 19 sati

  Imamo najskuplje brendirane prodavnice, Đak Sportvision...., skuplje nego i Beogradu ( upoređivati sam cene ovih bendova u"GALERIJI" , da ne pričam da u Novom Sadu opremu za odbojku kvalitetnu je nemoguće naći

  Oceni komentar:
  2
  18
 • O žitnici Srbije

  pre 86 dana i 19 sati

  Ako je kifla uvek jeftinija u Beogradu nego u bilo kom drugom gradu, pošto je sasvim jasno da je Beograd žitnica Srbije - šta onda očekuješ za drugu robu?

  Oceni komentar:
  3
  22
 • Lepi

  pre 86 dana i 17 sati

  Imaju npr i ovo: https://www.mojnovisad.com/vesti/communiqu-proslost-je-nasa-buducnost-id30269.html

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Lepi

  pre 86 dana i 17 sati

  ... kao i ovo: https://www.mojnovisad.com/vesti/communiqu-letnja-razglednica-iz-beca-id28730.html

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Mico

  pre 86 dana i 16 sati

  Bolje da ste anketirali sta beograd ima sto ostali gradovi nemaju, odgovor bi bio sve.

  Oceni komentar:
  9
  16
 • Dušan vanNovosađan

  pre 85 dana i 6 sati

  Samo Novosađani rođeni barem pet kolena u nazad, su vredni da žive i rade u ovom velegradu! Svi ostali su nepoželji dođoši, i krajnje je vreme da se Novi Sad ogradi bodljikavom žicom, a pridošlice proteraju! Prvo i glavno pitanje "gospode starosedelaca Novog Sada" glasi: "Odakle si ti!?" Ako nemaš pedigre, sledi odgovor: "Pa šta koji moj, onda tražiš ovde? Marš odavde"!

  Oceni komentar:
  23
  10
 • Apropo svega što nam se dešava

  pre 84 dana i 23 sata

  Dušane, da krenemo mi prvo od plavokosih, a?
  Mnogo ćeš se nanervirati u narednim godinama. Jer će Novi Sad biti ispunjen ne našim, balkanskim, već svetskim izbeglicama oli izbjeglicama, sirotim naravno.
  Imaćemo sve pripadnike nekadašnje EU zajednice, pa ćemo i na takav način ući u EU, tako što će oni doći kod nas.
  Možda u budućnosti, nakon toga, bude promene svih vrsta prava.
  Možda jednog dana shvatimo da dete ima veća prava od staforda.
  I psi postanu obične životinje, kao i sve druge.

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Dax

  pre 84 dana i 18 sati

  Vidim komentare isfrustriranih dođoša. Da i vas imamo. Niko vas nije zvao da dođete, pa ne morate se ni zadržavati. Novi Sad je bio mnogo lepše mesto bez vas.

  Oceni komentar:
  14
  20
 • dobrila

  pre 80 dana i 17 sati

  Ima dosta biciklističkih staza, mnogo nabeđenih "petih generacija u Novom Sadu" koji tolerišu sve osim dođoša i najkorumpiranije porodilište u zemlji koje je zaglavljeno u sredini XX veka.

  Oceni komentar:
  4
  7
 • Zak

  pre 80 dana i 2 sata

  Imaju jednog jedinog Balaševića. Samo ga mi imamo

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Sla

  pre 79 dana i 5 sati

  Imaju perece i jedu ih kao najbolji specijalitet. Imaju vozače koji skreću na semaforu par minuta, trube ako odmah ne kreneš, a posle jure 30 :) Ako padne samo par kapi kiše trenutni kolaps. Imaju bicikliste koji misle da su Bogom dani i da pešaci nemaju prednost, imaju pešake koji iskoče odnekud na pešački pa se vuku do druge strane.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • KATALIN EBERHART

  pre 79 dana i 1 sat

  Novi Sad ima dusu,kulturu iz vremena Austro-Ugarske,lepote starih gradjevina. Svi se medjusobno
  postuju bez obzira na veru i nacionalnost,to ga cini
  jedinstvenim. Ali ima i jednu manu Novosadjani
  bi mogli malo vise da povedu racuna o higijeni grada. Ipak ja volim ovaj moj rodni grad.

  Oceni komentar:
  2
  7