Anksiozni roditelji imaju veliku šansu da ovu svoju osobinu prenesu na potomke

Anksiozni roditelji imaju veliku šansu da ovu svoju osobinu prenesu na potomke

Naučnici su dugo istraživali anksioznost u porodici i mislili da se prenosi tako što dete posmatra nervoznog roditelja, pa i samo postaje takvo.

 

Još mnogo toga ne razumemo o anksioznosti i mentalnim bolestima, ali naučnici su skoro saglasni da se većina razvije kroz kombinaciju genetskih i faktora sredine. Studija Univerziteta u Viskonsinu sada upozorava da anksiozni roditelji imaju veliku šansu da ovu svoju osobinu prenesu na potomke.

Naučnici su dugo istraživali anksioznost u porodici i mislili da se prenosi tako što dete posmatra nervoznog roditelja, pa i samo postaje takvo. Studija sprovedena na majmunima, ipak, pokazuje da je stvar u genima. Budući da je reč o primatima sličnim nama, naučnici veruju da rezultati mogu da se primene i na ljude. Analizom strukture mozga u anksioznim porodicama majmuna ustanovljene su sličnosti, pa tako mozak anksioznih roditelja i dece liči u delu koji je zadužen za odgovor na strah, prenose "Večernje novosti".

Naučnici veruju da je brzo ustanovljavanje anksioznosti veoma važno, jer deca koja prve simptome dožive u ranom detinjstvu imaju veliku šansu da razviju depresiju ili anksioznost kasnije tokom života. Preterana stidljivost i veliki strah praćen mučninom prilikom polaska u školu, neki su od alarmantnih signala.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina Mika Antić novosađani jkp čistoća bebe isključenja struje vremenska prognoza očni pritisak JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo milorad kapor zdravlje novorođenčad betanija Isključenje struje glaukom telep bez struje Dalibor Rožić novosadsko porodilište servisne informacije novi sad matičar novi sad građanski protesti Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode Miroslav Antić Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod