Antibakterijski sapuni i osveživači prostora koji ugrožavaju zdravlje

Antibakterijski sapuni i osveživači prostora koji ugrožavaju zdravlje

Poplava "korisnih" reklama navodi nas da u dom unosimo proizvode, često ne razmišljajući da li su oni dovoljno bezbedni.

U želji da život učinimo što jednostavnijim i udobnijim, skloni smo da bez mnogo razmišljanja prihvatamo razne novotarije. Poplava "korisnih" reklama navodi nas da u dom unosimo proizvode, često ne razmišljajući da li su oni dovoljno bezbedni. Na ovo upozoravaju i stručnjaci navodeći nekoliko njih.

Antibakterijske sapune ne bi trebalo koristiti jer sadrže triklosan, sastojak koji negativno utiče na hormone, izaziva oštećenje štitne žlezde, a predstavlja i uzrok mnogih infekcija. Umesto antibakterijskih treba koristiti obične sapune koji takođe obezbeđuju higijenu ruku, ali bez štetnih posledica, prenose "Večernje novosti". 

Osveživači prostora u spreju ili koji se uključuju u struju, takođe nisu bezazleni. Oni sadrže niz hemikalija koje zagađuju vazduh i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu, čak i karcinom.

Posuđe sa dnom koje se ne lepi izazvalo je pravu revoluciju zbog jednostavnog načina čišćenja. Ipak, od ovakvih lonaca, šerpi i tiganja trebalo bi odustati, jer sadrže kancerogene materije, koje nakon dužeg korišćenja mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Odeća koja se ne gužva, iz zdravstvenih razloga takođe nije preporučljiva. Neizgužvanom je održava sastojak formaldehid, koji može da izazove razne bolesti, sve do najozbiljnijih kao što je karcinom. Stoga se treba opredeliti za odeću koja se gužva i po potrebi je peglati.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadska policija novorođenčad sahrane RHMZ Spens vremenska prognoza horoskop JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad bez struje bebe Isključenje struje isključenje vode novosađani Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo poplave betanija servisne informacije maturanti novosadsko porodilište Vreme u Novom Sadu isključenja struje gradsko groblje bez vode elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad